Anahtar Kelime Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

Anahtar Kelime Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

İnternet dünyasında yapılan bazı araştırmalara göre Google aramalarında çıkan sonuçların %50 gibi bir oranı neredeyse hiç tıklanmıyor. Yani kullanıcıların neredeyse yarısı aradıklarını arama sonuç sayfalarında bulamadıklarından dolayı hedef anahtar kelime seçimleri de bu durumdan etkileniyor. Öte yandan bu seçimler üzerinde zaman, konum ve rakip gibi faktörlerin de etkisi bulunuyor. Bu bağlamda da her anahtar kelime için yapılacak analizlerde bu faktörlerin göze alınması gerekiyor.

Bahsedilen ayrıntılarla birlikte anahtar kelime analizi nasıl gerçekleştirebileceğinizi beraber inceleyebiliriz.

Anahtar Kelime Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

1- SERP Analizi Yapabilirsiniz

Herhangi bir arama motorunun arama satırında bir anahtar kelimeyi yazarak arama yaptığınızda, karşılaştığınız sonuç listesi SERP olarak ifade edilir. Bildiğiniz üzere SERP, “Search Engine Results Page” yani “Arama Motoru Sonuç Sayfası” tanımının kısaltmasıdır. Bu analiz sisteminde sunulan özellikler arama gerçekleştirdiğiniz belirli bir anahtar kelime açısından, bilginin nasıl tüketildiğini anlamanıza destek verir. Zira Google arama sonuçlarını gösterirken, bir biçim tercih eder ve bu biçim amaca bağlı olurken, her sorguda da benzersiz bir biçim yer alır. İşte bu noktada biçimler için seçilen amaçları teker teker inceleyebiliriz.

  • Gezinti sorgulamaları özellikle kullanıcıların zaten bilgi sahibi oldukları ürün, hizmet veya markalar için gerçekleştirdiği sorgulamalardır.
  • Araştırma sorgulamaları belirli ürünleri karşılaştırmak veya bir özel ihtiyaç için en iyiye ulaşmak için yapılan sorgulamalardır.
  • Bilgi sorgulamaları genellikle herhangi bir noktada hızlı bir cevap arayan kullanıcılar tarafından yapılır. Örneğin, herhangi bir konuma yol tarifi veya oynanmış son bir maçın kaç kaç bittiği gibi konularda aramalar yapılır. Hatta bu tip sorgulamalarda belirli sorgulayıcı kelimeler olarak;
    • Ne
    • Nerede
    • Nasıl
    • Ne zaman
    • Neden
    • Kim

gibi 5N1K olarak bilinen sonuca ulaştıran soru kelimeleri yer alır. Bu tip noktalarda sunduğunuz hizmet veya ürünü arayan müşterinin bilgilenmesi için çözüm sunmak üzerinde durabilirsiniz. Çünkü bazı potansiyel müşteriler sattığınız ürünü veya sunduğunuz hizmeti almak için hazır olmasa da oluşturulan trafik, satın alma araştırması yapan müşterinin aklında markanız için bir fikir oluşturur.

  • İşlem sorgulamalarında ise kullanıcı ürünler veya hizmetleri satın alma aşamasında olduğu için sorgulama gerçekleştirir.
  • Lokal sorgulamalar kullanıcı tarafından bölgesindeki örneğin bir lüks lokanta, yakındaki bir kasap veya bir diş doktorunu öğrenmek için yapılan sorgulamadır. 

Bu sorgulamalara hitaben anahtar kelime analizi yapılırken, hedefte tuttuğunuz anahtar kelime açısından SERP incelemesi sağlayabilirsiniz. Örneğin, hedef kitlenin ne tarz bir içerik aradığını öğrenmek açısından her anahtar kelimede SERP incelemesi sağlayabilirsiniz. Yani örnek olarak “small beden tişört” araması yapılırsa, Google gibi bir arama motoru “small beden tişört” araması gerçekleştiren kişilerin online alışveriş yapma hedefinde olduğunu kabul ederek, bu tarz aramaya uygun reklamları ön plana çıkarır. İşte bu çerçevede seçilen anahtar kelime açısından yakında yer alan mağazaları bulmak isteyen kişilere yardım sağlamak kapsamında Google, yerel arama sonuçlarını da listelere dahil eder.

Google yapılan aramaya bağlı şekilde ortaya koyabileceği birçok sonuç çeşidine sahip olmakla birlikte eğer bir anahtar kelime hedeflenecekse, ne tür bir içerik oluşturmak gerektiğini SERP üzerinden inceleme yaparak anlayabilirsiniz.

2- Bölgesel Analizler Yapın

Keyword araştırması gerçekleştirirken, Google anahtar kelime planlayıcı üzerinde yer alan belirli il, ilçe veya kentlere daraltma sağlayarak, daha stratejik bir hedefe ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu konuda Google arama trendleri dahilinde bulunan alt bölgeye göre ilgi bölümünü de inceleyebilirsiniz. Bölgeye özel araştırmalar, hazırlayacağınız içeriğinizin hedef kitle için daha ilgi çekici olmasını sağlayabilir.

Anahtar Kelime Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

3- Rakip Keyword İncelemesi Yapın

SEO çalışmalarında rakip analizi gerçekleştirilirken, genellikle rakiplerinizin sizin üstünüzde sıralama almayı başardığı anahtar kelimeler aranır. Bu işlemi SEMrush Keyword GAP özelliği sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik üzerinde sadece herhangi bir domain açısından sıralama alan anahtar kelimelerin ne olduğunu değil, iki veya daha fazla domain için sıralama alan anahtar kelimeleri karşılaştırabilirsiniz.

Örneğin, aynı sektörde yer alan iki farklı fastfood markasının karşılaştırmasını inceleyebiliriz. Firmalardan birinin ilk sayfada bulunmasını sağlayan fakat diğer firmanın ilk sayfada bulunmasını sağlamayan anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Bu tip bir analizde firmalardan birinin ilk 10 konumda bulunduğu anahtar kelimeleri göz önünde bulundurup, diğer firmanın ilk 10 konumunda bulunduğu anahtar kelimeleri dahil etmeyerek sonuç elde edebilirsiniz.

Planlarınızı gerçekleştirirken, rakiplerinizin sizinle birlikte bulunduğu ortak anahtar kelimeleri görmek açısından da ortada yer alan çakışma alanını tercih edebilir ve sonrasında rakibinizin en üst sıralarda yer aldığı anahtar kelimelere göre bir sıralama elde edebilirsiniz. Yapılan bu çalışma sayesinde de özellikle çok iki önemli veri elde edilebilir.

  • Doldurulması gereken içerik boşlukları yani henüz hedefte bulunmayan ve belki içerik oluşturabileceğiniz anahtar kelimelerdir.
  • Geliştirilmesi mecbur olan halihazırdaki içerikler ise zaten hedefte bulunan ve performansı iyi olmayan anahtar kelimelerdir.

SEMrush Keyword GAP sayesinde bir farklı ayrıntı olarak da rakiplerinizin reklam için kullandığı anahtar kelimelerdeki hangi anahtarların, organik sıralamaya girmemiş olduğunu da görebilirsiniz. Eğer rakipleriniz bu anahtar kelimeler için bir ödeme gerçekleştiriyorsa, çoğu zaman değerli olduklarından ve yüksek trafik oluşturabileceklerinden dolayıdır. 

Bu anahtarlar için ödeme yapmak yerine ücretsiz trafik elde etmek açısından bir fırsat olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Genellikle bu tip yöntemlerle bulunan anahtar kelimeler çoğu zaman ticari amaçlıdır ve SERP ücretli reklam sonuçlarının dolu olduğunu ifade eder. Bu nedenle organik fırsatları bulabilmek açısından rakiplerin hangi araştırma sorgulamalarına reklam verdiğini bulmaya çalışabilirsiniz.

4- Sezonlara Göre Analiz Yapın

Kullanıcıların mevsimsel ihtiyaçlarını doğru bilirseniz, iyi bir içerik stratejisi de belirleyebilirsiniz. Örneğin, Türkiye'de sonbaharın başında Eylül-Ekim aylarında portakal fidanı dikilme zamanı olduğu için fidan aranmaya başladığını öğrenirseniz, sonbahar başlamadan bu konuda hazırlayacağınız içerikler ile kullanıcıların arama gerçekleştirdiği dönemde ön planda yer almayı da başarabilirsiniz.

5- Alternatif Platformlarda Anahtar Kelime Analizi Yapın

Kullanıcılar bazı sorgulamalarını Google üzerinde değil farklı platformlarda da yapılabilir. Bu nedenle sorgulamalarda yer alan içerik türleri için SERP kontrolü yanında insanların hangi platformlarda bilgi aradığını da kontrol edebilirsiniz.

Örnek olarak bazen buzdolabı montajı yapılması için YouTube' da ya da hızlı yemek siparişi verilmesi için Instagram' da arama yapan kişiler de bulunuyor. Bu nedenle anahtar kelime analizi yaparken, hedef kullanıcının aslen cevabı nerede bulduğunu da göz önüne almanız gerekir.

Önceki YazıHangi AI Detection Araçları En Sık Kulla…
Sonraki YazıEtkileyici Bir Hakkımızda Sayfası Nasıl …
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın