Site İçi SEO Nasıl Uygulanır?

Site İçi SEO Nasıl Uygulanır?

SEO kısaltması ile dilimize yerleşmiş olan arama motoru optimizasyonu ya da search engine optimization, internet dünyasının en sık kullanılan terimleri arasında yer alır. Site içi SEO, web sayfalarının arama sonuçlarında üst noktalarda görülebilmesi ve daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi açısından gerçekleştirilmektedir. SEO her web sayfasının vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisini oluşturur.

Site İçi SEO Ne Demek?

SEO, bir sitenin tamamını etkileyecek şekilde optimizasyon olmakla birlikte site içi SEO, web sayfalarında içerik, meta düzenlemesi ve tasarım gibi birçok konuda arama motoru açısından optimizasyon yapılması işlemidir. Kullanıcı deneyiminin her noktada geliştirilmesi ve bilgi aktarımının zenginleştirilmesi için yapılan site içi SEO çalışması, On-Page SEO olarak da bilinir. Bir web sitesinin, arama motorları kriterlerine uygun bir yapıya ulaştırılmasını sağlarken, web sayfalarının arama sonuçlarında da üst noktalara ulaşmasına yardımcı olur.

Arama motorları arasında Google başta olacak şekilde dünya genelinde tüm platformlardaki kullanıcılara, bir sayfanın arama sonuçlarında sunulabilmesi için bu sayfanın deneyim, performans ve güvenilirlik gibi noktalarda kriterleri karşılaması istenir. Bu bağlamda da SEO çalışmaları içerisinde Google’ın E-A-T şeklinde bilinen derecelendirmesinin çok büyük bir önemi yer alır. E-A-T isimli kısaltma Expertise-Authoritativeness-Trustworthiness olacak şekilde üç kelimenin kısaltmasıdır. Yani expertise kavramı ile uzmanlık, authoritativeness kavramı ile yetkinlik ve trustworthiness kavramı ile güvenilirlik açısından performans değerlendirmesi yapılır.

Web sitelerinin arama motorlarında ki sırasını takip etmek, sıra kaybını engellemek ve doğru anahtar kelimelerin belirlenmesinde 8 TAG sıra takip aracı büyük bir fayda sağlar.
Site İçi SEO Nasıl Uygulanır

Site İçi SEO Önemi Nedir?

Arama sonuçlarında üst noktalarda bulunabilmek ve trafiği arttırabilmek açısından site içi SEO, web sayfalarındaki en önemli uygulamalar arasında yer alır. Çünkü sitenin arama motorları tarafından yapılan güncellemeler ve kriterlere uygun olarak çalışması sağlanır. Bahsedilen bu kriterler de her sene değişime uğrar ve bununla birlikte kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi açısından hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtirler.

On-Page SEO çalışmaları sayesinde özellikle bir diğer noktada da sitenin organik trafiğinde artış elde edilmesi sağlanabilir. Çünkü arama motorlarında üst sıralarda bulunan sayfalar, ürün ve hizmetlerini daha faydalı bir şekilde hedef kitleye ulaştırabilirler. Yine bu anlamda sürdürülebilir bir site yönetimi de sağlanabilir. Web sayfaları SEO açısından başarılı olduklarında güncelliklerini de korumaları ile birlikte arama sonuçlarında üst sıralarda kalmaya devam ederek, daha düzenli bir şekilde ziyaretçi trafiği artışı elde edebilirler. Site içi SEO çalışmaları profesyonel anlamda gerçekleştirildiğinde, tüm avantajlara ek olarak pazarlama ve marka bilinirliği kampanyaları konusunda da çok iyi bir sonuç sağlar.
 

Site İçi SEO Çalışması Nasıl Doğru Şekilde Yapılır


Site içi SEO çalışmasının başarıya ulaşması için yazılım, tasarım ve içerik gibi değişen alanları kapsamına alması gerekir. Bir web sayfasında gerçekleştirilen iyileştirmeler hem kullanıcıların hem de arama motoru botlarının sitede bulunan verileri daha iyi anlayabilmesine yardımcı olur. Web sayfalarının arama sonuçlarında daha çok görülmesi açısından yapılması gereken en temel çalışma, kaliteli ve özgün içeriklerin yapılacak teknik düzenlemeler ile bir araya getirilmesi olacaktır. Ayrıca başarılı bir site içi SEO için dikkat edilmesi gereken noktalar da ayrı ayrı gözden geçirilebilir.
 

1- Sitenin Hızlı Açılması Ve Kısa Yükleme Süreleri

Arama motorlarının en önemsediği kriterlerden birisi sitenin ne kadar sürede açıldığıdır. Optimize edilmiş bir performansa sahip olmayan ve yükleme süresi yüksek olan web sayfaları, kullanıcıların veri ulaşımını zorlaştırır. Bu nedenle de sıralama sonuçlarında bulunmaları gayet zor olur.

Sitede bulunan içeriklerin optimize edilmiş olması ve barındırma açısından yapılandırmalar sağlanması ile birlikte hem açılış süreleri kısalır hem de performans artarken site sahibi önemli bir destek elde eder. Web sayfasının hızının yükselmesi açısından bazı eklenti ve araçlar da tercih edilebilir. Bu araçlar sayesinde genel bir optimizasyon yapılarak, açılış süresi en doğru seviyeye ulaştırılabilir. Web sayfalarının başarılı bir şekilde arama motorları botları tarafından taranması için site haritaları kavramının adı ile ifade ettiği şekilde site haritası bir web sayfasının hiyerarşik yapısını oluşturarak, tarama botlarının siteyi incelemesini sağlar. Botlar, kategori ve sayfa analizlerini bu sayede etkili bir şekilde gerçekleştirir. Bir web sayfasındaki farklı sayfalara yönlendirme yapan iç linkler de SEO performansında önemli bir etkiye sahiptir. Botlar sayfalar arasındaki alakayı bu linklemeler sayesinde tanıyabilir.

3- Kullanıcı Arayüzü(UI) Ve Kullanıcı Deneyimi(UX) Başarılarının Elde Edilmesi

Bir sayfanın tasarlanmasında kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX) ne kadar önemliyse, arama motoru optimizasyonu açısından da o kadar önemlidir. Arama motorları kullanıcıların arama sonuçlarında kullanıcı deneyimini ön planda tutmayı sürdürürken, eğer bir sitenin kullanıcı deneyimi başarılı ise bu site öncelik kazanır. Kullanıcıların siteye ait tüm ayrıntıları basit, hızlı ve işlevsel şekilde kullanabilmesi için doğru bir kullanıcı deneyimi seviyesi gerekir.

Kullanıcıların karşılaştığı site tasarımının karmaşık olmaması yani kullanıcı arayüzü tasarımının sade olması her zaman önerilir. Sitede bulunan her kısmın hem estetik hem de kullanıcı dostu olması ile ziyaretçilerin memnuniyeti kadar arama motorları da sayfanız açısından beğenisini yüksek tutar.

4- İçeriklerin Kaliteli Ve Özgün Olması

İnternet kullanıcıları bir bilgiye ulaşmak istediklerinde, arama motorlarında arama gerçekleştirir. Bu bağlamda arama motorları kullanıcının aradığı bilgileri içeren özgün ve kaliteli içerikleri göz önünde bulundurarak, web sayfalarını üst sıralara taşıyabilir. Yani web sayfalarında bulunan içeriklerin kaliteli, özgün ve SEO uyumlu olması önemlidir. Eğer içerikler bu özellikleri barındırmıyorsa, arama motoru bu içerikleri faydalı görmeyecektir ve kullanıcılara sunduğu sonuçlarda da bulundurmayacaktır.

Web sayfaları için içerik üretimi yapılırken, keyword olarak bilinen anahtar kelimelerin doğru kullanılmasına, başlık hiyerarşisinin doğru şekilde sağlanmasına ve içeriğin semantik kelimeleri bulundurmasına dikkat edilmelidir. Kullanıcılar için bilgi verecek içerikleri oluştururken, bu detayları göz önünde bulundurmak; arama motorlarının web sayfasını faydalı görmesine de her zaman yardımcı olur.

5- Meta Açıklamalarının Doğru Yapılması

Arama motorlarında yapılan aramalar sonucunda kullanıcının karşısına çıkan ilk bilgiler, meta açıklamaları ve başlıklardır. İçerikler için hazırlanan bu bilgilerin de SEO ile uyumlu olarak düzenlenmesi sayesinde arama motorları ve kullanıcılar için doğru bir işlem yapılmış olur. Meta başlıklarında yönlendirilecek sayfada bulunan içerik için bir ön bilgi verilir ve açıklamalarda da bu ifade edilir. Bu sayede ziyaretçinin sayfaya giriş yapması sağlanabilirken, başlık ve açıklamada anahtar kelimeler de bulundurulduğunda, arama motorlarının ilgisi de çekilebilir.

Aramaya esas olarak ilgi çekecek web sitesinin URL bölümünde de bahsedilen anahtar kelimelerin bulundurulması SEO performansına büyük bir katkı sunar. Fakat URL bölümünde özellikle İngilizce karakterler kullanılması asla unutulmamalıdır.

6- Sayfanın Mobil Uyumlu Olması

Site içi SEO çalışmaları sadece masaüstü sayfalarda değil mobil sayfalarda da aynı şekilde uygulanmalıdır. Sayfa yapılarının mobil kullanıcı yani tablet ve telefon kullanıcısı açısından tasarımsal olarak düzenlenmesi gerekir. Çünkü arama motorları bir web sayfasının hem masaüstü hem mobil versiyonunu tahlil ederek sıralama faktörünü tespit eder.
Günümüzde internet kullanıcısı genellikle web sayfalarına mobil cihazları sayesinde giriş yapar. Bu nedenle SEO düzenlemesi mobil sayfalarda da tasarımsal ve teknik açıdan ideal şekilde yapılmış olmalıdır.

7- Anahtar Kelimelerin Doğru Planlanması

Arama motorları arama işlemlerinin sonuçlarını sunarken, hangi içeriklerin aramalar ile alakalı olduğunu anahtar kelimeler sayesinde belirler. Eğer anahtar kelime planlamasını doğru yaparsanız, sahip olduğunuz içerikler arama motorları tarafınca rahatlıkla belirlenir ve sonuçların üst sıralarda bulunması ihtimali artar. Fakat anahtar kelime kullanımı normalden yüksek bir oranda yer alırsa, içerikler spam olarak algılanabilir.

Eğer içerikleriniz spam olarak görülürse, arama motorları web sayfanızı kara listeye alır ve kullanıcılara göstermeyebilir. Bunun yanında içeriklerinizdeki aynı anahtar kelimelerin farklı içeriklerde de yer alması olarak bilinen cannibalism problemi de yaşamama açısından iyi bir anahtar kelime planlaması yapmanız önemlidir.

8- Site Ve Kategori İlgi Düzeyleri Tespiti Yapılması

Arama motorları aramada kullanılan kelimeler ile bir sayfanın ilgili olup olmadığını gayet başarılı bir derecede tespit edebilir. Web sayfanız içerisinde bulunan alt sayfaların ve kategorilerin kullandığınız içerikler ile ilgili bir yapıya sahip olması önemlidir. Çünkü sayfalar arama sonuçları ile alakasız sonuçlar ortaya koyarsa, arama motorları bu sayfaları kullanıcılara sunmayacaktır.
 
Önceki YazıYapay Zeka İçerik Nedir? Avantaj Ve Deza…
Sonraki YazıHangi AI Detection Araçları En Sık Kulla…
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın