E-Ticaret Siteleri İçin İyi Bir Blog Sayfası Nasıl Hazırlanır?

E-Ticaret Siteleri İçin İyi Bir Blog Sayfası Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde profesyonel e-ticaret sitesi, çok büyük bir geçerlilik ile alışverişin nabzını oluşturacak yapılar sağlıyor. Bu anlamda birçok e-ticaret sitesi büyük bir marka haline gelirken, bu markanın iyi bir kimliğe sahip olabilmesi ve iyi bir içerik pazarlaması elde edebilmesi için de kurumsal blog sayfaları büyük bir değer arz ediyor.

Dijital ortamda pazarlama iletişimi gerçekleştiren markalar, blog sayfaları vasıtasıyla kullanıcı sayısını arttırma ve potansiyel müşteriye elde etme ve hatta bunun yanında marka imajı oluşturma amacı gütmektedir. Bu nedenle kurumsal bir blog sayfası oluşturulması, bir dijital pazarlama kanalı elde edilmesini de sağlıyor.

Bu güncel içeriğimizde sizler için e-ticaret siteleri açısından bir blog sayfası hazırlığının nasıl yapılması gerektiğini ve bu işlemin SEO açısından ya da içerik pazarlaması açısından ne katkılar sunduğunu beraber inceleyeceğiz.

SEO İçin Blog Sayfası Oluşturmanın Katkıları

Pazarlama için kurumsal blog sayfaları büyük bir katkı sağlarken, bunun yanında asıl e-ticaret sayfasının SEO çalışmaları için de büyük bir katkı sağladığı unutulmamalıdır. Çünkü blog çalışması uzun vadeli bir yatırım oluştururken, SEO için organik trafiği arttırma amacını temel olarak görse de hem daha bilinir bir marka elde edilmesini hem de hedef kitlenin daha güçlü bir şekilde oluşturulmasını da sağlar. Ayrıca bu hedef kitleyi site sahibine kazandırmak için de büyük bir güç elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Ana noktada bahsedilen bu artılar yanında bir e-ticaret sitesinin SEO çalışmaları açısından yeni bir blog sayfası hazırlamanın katkılarını maddeler halinde de inceleyebiliriz.

  • Marka Sorgulamasında Yükselme

Brand sorgulama olarak da bilinen marka sorgulaması, markanızın veya ürününüzün adını bulunduran içerik anahtar kelimeler ile sorgulama yapılmasını ifade eder. Kurumsal blog içerisinde yer alan içerikler kaliteli, ihtiyacı karşılayan ve güncel olduğunda bu içerikler sayesinde okuyucular değişen iletişim kanallarını ve sosyal medyayı kullanarak paylaşımlar gerçekleştirebilir. Bu sayede düzenli blog paylaşımları ile site bilinirliğini arttırdığınız gibi markanızın daha bilinir bir hale gelmesini de sağlayabilirsiniz.

  • Daha Yüksek Bir SERP Sıralaması

Blog sayfanızda markanızı alakadar eden konu başlıklarında düzenli içerikler girildiğinde, yüksek arama hacimli daha çok anahtar kelime ile birlikte SERP sıralamalarında daha yüksek sonuçlar da elde edilebilir.

Genellikle birçok marka ve noktada sayfanızda yer alan blog içerikleri referans gösterildiğinde siz hiç zahmet göstermeden organik backlink fırsatı elde edebilirsiniz. Bu açıdan marka hakkında farklı blog içerikleri yazıldığında, doğal yollar ile sitenize bir geri dönüş linki sağlanacaktır.

  • Sitede Daha Uzun Kalış Süresi

İlgili anahtar kelime için sorgulama gerçekleştiren bir kullanıcı sayfanıza ulaştığında, birçok güncel blog içeriği ile karşılaşırsa, bu kullanıcı diğer içerikleri de incelemek isteyecektir. Bu durum bilhassa e-ticaret sitesi için kullanıcının markanın farklı ürünlerini de tanımasını ve sitede daha uzun bir kalış süresi sağlamasını mümkün hale getirecektir.

  • Google'da Daha Güncel Bir Site

Blog sayfası için içerik çalışmaları düzenli ve kaliteli bir şekilde yapılırsa, site Google gözünde her zaman güncel bir pozisyonda yer alacaktır. Sadece Google değil tüm arama motorlarında kullanıcı dostu olan ve aktif bir e-ticaret sitesi yapısı elde edilebilir.

  • Organik Trafikte Yükseliş

Google arama motoru gibi arama motorlarında kurumsal blog sayfaları, sayfanızın daha yüksek bir sıralama elde etmesini sağlayabilir. Blog sayfaları sayesinde listelenen anahtar kelime oranınızı arttırırken, organik trafiğinizi de arttırabilirsiniz.

  • Potansiyel Müşteriye Daha Kolay Ulaşım

E-ticaret sitelerinde blog sayfası bulunduğunda, potansiyel müşterinin sayfaya giriş ihtimali daha yüksek bir hale gelir. Hem marka hem de ürünler ile ilgili yayınlanan düzenli blog içerikleri, potansiyel müşterinin sayfaya ulaşmasını ve satışa yönelmesini sağlayabilir.

  • Daha Yüksek SEO Görünürlüğü

Yayınlanan blog içeriklerinde yüksek aranma hacmi sunan anahtar kelimelerin bulunması ve long tail anahtar kelimeler kullanılması sayesinde daha yüksek bir sıralama elde edebilir ve SEO Görünürlüğü açısından artış da sağlayabilirsiniz.

  • Site İçi URL Yapılanmasına Katkı

Blog içeriklerinin yayınlanması sonrasında içerikte bahsedilen ürün veya kategoriler için internal linkler kullanılabilir. Bu durum site içindeki link yapısını daha özenli ve faydalı bir hale getirir. Hatta sitede sayfalar arasında bir hiyerarşi oluşturabilmenizi ve arama motorları açısından da sayfa taramasının daha iyi yapılabilmesini sağlayabilirsiniz.

  • Kullanıcı Deneyiminde Artış

İyi bir blog sayfası hazırlanması vasıtasıyla kullanılan her içerik sayesinde hem blog üzerinden ürüne ulaşım hem ürünler üzerinden blog sayfasına ulaşım kapsamında kullanıcı ihtiyaçlarına daha fazla hakim olabilirsiniz. Örneğin, bilgisayar donanımları satışı yapılan bir e-ticaret sitesinde kullanıcı siteden aldığı bir bilgisayar parçası ile başka bir parçayı konfigüre etmesi için bir blog içeriğine yönlendirebilir. Hatta bir blog içeriği sayesinde farklı ürünlere yönlendirilerek, bu konfigürasyonu oluşturmasını da sağlayabilirsiniz.

İçerik Pazarlaması Konusunda Blog Sayfası Hazırlamanın Sunduğu Avantajlar

Sitenizde dahili olarak bir blog sayfasının bulunması, potansiyel müşteriye daha iyi ulaşmak ve marka bilinirliği elde etmek için büyük bir avantaj sağlayabilir. E-ticaret sayfalarında kaliteli ve özgün blog içeriklerinin yer alması, rekabet ortamında da otorite yüksekliği elde etmek için artı oluşturur.

Blog sayfaları, dijital bir trafiğin oluşmasını, sayfaya geri dönüşün artış göstermesini, müşteri iletişiminin artışı sağlamasını ve rakipler içerisinde e-ticaret sayfanızın farklı bir yapıya sahip olmasını sağlayabilir. Bir e-ticaret sitesi sayfası için yapılan reklamlar, sunulan indirimler ve kuponlar gibi birçok nokta ticari büyümede çok sık kullanılabilir. Fakat kaliteli içeriklerle hazırlanmış bir kurumsal blog sayfası, kullanıcıların sitede daha fazla vakit geçirerek, alışverişe teşvik edilmesine yardımcı olur.

E-ticaret siteleri için kurumsal blog oluşturulması konusunda yapılan araştırmalar, özellikle aktif ve faydalı blog içeriklerinin bloga sahip olmayan sayfalara göre daha iyi bir geri dönüş sağladığını göstermektedir. Bu çerçevede etkisini gerekirse uzun vadede gösterebilecek şekilde bir blog sayfası hazırlayarak, sitenize dahil etmek; hedef pazarda ürünlerinizin iyi bir şekilde pazarlanması için çok iyi bir yöntem oluşturacaktır.

Bununla birlikte kurumsal blog sayfasının içerik pazarlaması açısından size sağlayacağı katkılar da ayrı ayrı incelenebilir.

  • Hedef kitle belirlemesi tarafınızdan yapılarak, blog sayfası ile birlikte sadece mevcut kullanıcıya değil daha önce hiç ulaşmadığınız müşteri kitlesine de ulaşmayı sağlayabilirsiniz. Örneğin, bir spor e-ticaret siteleri için genellikle erkek müşteriler size ulaşıyorsa, yeni blog içerikleri ile daha önce sayfanızı kullanmayan kadın müşteri kitlesini de sayfanıza çekerek, iyi bir marka tanıtımı yapabilirsiniz.
  • Rekabette ilham oluşturmak açısından hem potansiyel müşterilerinize hem rakiplerinize örnek olacak şekilde hem güncel hem de trend konular üzerinde blog içerikleri kullanarak, daha görünür bir marka oluşturabilirsiniz.
  • Ürünlerinizin güçlü tanıtımı için blog sayfanızda doğru bir içerik stratejisi kullandığınızda, bu ürünlerin nasıl kullanıldığını, amacını, konseptini ve gelişiminin nasıl olduğunu okuyucuya daha doğru aktarabilir ve daha fazla müşteri elde edebilirsiniz.
  • Satış ve marka bilinirliği artışı açısından uygun blog sayfaları ve içerikleri düzenli kullanıldığında, sağladıkları reklam vazifesi ile iyi bir artı ortaya çıkarır. Zira blog içerikleri birçok reklam kampanyasına göre çok daha düşük bir maliyete sahiptir. Bu içeriklerin sayfanızda bulunması gibi sosyal medyada da yayınlanması ile birlikte sitede olumlu bir trafik ve müşteri geri dönüşü elde edebilirsiniz.
  • Rekabette öne çıkmak için özellikle içeriklerinizde doğru anahtar kelime kullanımı ve iyi bir strateji yer almasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede bilhassa sitesinde kurumsal blog sayfası bulunmayan rakiplerinize göre bir adım öne çıkarak, genel bir site trafiği artışı elde edebilir ve sizden çok daha büyük markalar ile rekabet içerisine girebilirsiniz.
  • Marka kimliğini güçlendirmek açısından blog sayfanızda sadece ürünleriniz ve hizmetleriniz ile ilgili içerikler değil hedef kitlenizi alakadar edecek birçok içeriği bulundurabilirsiniz. Bu davranış kurumsal blog sayfanızın tek amacının okuyucu ürünlerinize çekmek değil okuyucu her noktada sayfanıza çekmek olduğunu gösterir. Yani sektörünüzle ilgili farklı alanlarda veya güncel konularda içerikler de bulunması, potansiyel müşterinizin daha güçlü bir marka kimliği görmesini sağlayabilir.
  • Reklam maliyetini desteklemek açısından kurumsal blog sayfaları özellikle uzun vadede sosyal medya ya da geleneksel pazarlama yöntemlerine göre etkili bir destek ile ön plana çıkabilir. Aslında blog içeriklerinde direkt olarak reklam yer almasa da kullanıcı bu içerikleri antipatik görmediği için bilhassa bilgi veren içerikler, eğitici ve eğlendirici yapılarıyla potansiyel müşterinin daha sadık bir şekilde artmasına yardımcı olur.

E-Ticaret Sayfaları İçin Blog Sayfaları Nasıl Hazırlanmalıdır?

E-ticaret sitenizde blog içeriklerinin oluşturulmasına geçmeden önce belirli stratejilere önem vererek, hazırlanacak blog sayfası için doğru bir yol haritası belirleyebilirsiniz.

1- Hedef Kitlenizi Tespit Edin

Blog içerikleri açısından öncelikle siteyi kullanan kitlenin profilini bilmek ve bununla birlikte hangi hedef kitleye ulaşacağınızı bilmek gerekir. Çünkü bu bağlamda daha geniş bir hedef kitle elde edebilir ve aynı zamanda da potansiyel müşterinizin markaya sadık olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu çalışma için ilk adımda mevcut sitedeki yer alan kullanıcıların hangi cinsiyet ve yaş aralığında daha yüksek oranda olduğunu bilmek gerekir. Çünkü bu sayede mevcut kitle ile birlikte hedef kitlenin profili de belirlenebilir. Hedef kitle belirlemesi yapılırken de yeterli miktarda persona oluşturmak önemli bir ayrıntıdır.

Persona oluşumları açısından detaylı bir analiz içerisinde; mevcut kitlenin ve hedef kitlenin yaş aralığı, cinsiyeti, hangi sektörde bulunduğu, hobilerinin neler olduğu ve eğitim düzeyi gibi ayrıntılar mutlaka bulunmalıdır. Çünkü bu sayede onları daha yakından tanıyabilir ve markanın kimliğini site ziyaretçisine doğru bir şekilde yansıtabilirsiniz.

2- Rakipleri Analiz Edin

İyi bir blog sayfası hazırlayabilmek için öncelikle rakip markaların blog sayfalarını da incelemek gerekir. Rakip blog sayfalarındaki içerik performanslarını, ne kadar organik trafik aldıklarını ve hangi içeriklerinin en çok okunan başlıklara sahip olduğunu görmeniz önemlidir.

Fakat rakip bloglarının incelenmesi öncesinde ilk adımda doğru rakipleri belirlemek önemlidir. Örneğin, sadece bulunduğunuz bölgedeki rakipleri incelerseniz, oluşturacağınız kurumsal blog sayfası bulunduğunuz bölgenin potansiyelinin üstüne ulaşmakta zorlanacaktır. Bu açıdan aynı sektörde bulunduğunuz en büyük markaları dahi göz önünde bulundurarak, aynı sektörden yabancı markaları dahi inceleyerek, sektörünüz ile ilgili çok açık uçlu bir şekilde rakip tespiti yapabilirsiniz.

3- İçerik Konularını Ve Dilini Belirleyin

Bir kurumsal blog sayfasında bulunacak içeriklerin en önemli amacı kullanıcı ile güçlü bir bağ kurmaktır. Bu sayede kullanıcı markayı kendine yakın hissederken, sadakat oluşturur. Eğer blog içerikleri için seçtiğiniz içerik dili daha önce belirlediğiniz hedef kitlenin yaş ve ilgi alanına hitap etmezse, doğru hedef kitleyi çekememek gibi var olan hedef kitleyi de sayfadan uzaklaştırabilirsiniz.

Örnek üzerinden ilerlemek gerekirse, kitap satışı gerçekleştiren bir e-ticaret sitesi eğitim kitapları ile üniversite öğrencilerine hitap ediyorsa, blog içeriklerinin çok resmi ve klasik kelimeler içeren bir dil kullanması, hedef kitlenin sayfadan uzaklaşmasına neden olur. Bu nedenle temel olarak 18-25 yaş arası gibi bir hedef kitle ve kullanıcı kitlesi yararları için içerikler samimi ve eğlenceli bir dille hazırlanabilir.

Blog sayfası içeriklerinin konularını tespit etme noktasında da sadece SEO üzerinde durarak, marka ürünlerini tanıtacak konu başlıkları üzerinde takılı kalmamanız önemlidir. Bunların yanında hedef kitlenizin ilgi gösterdiği birçok farklı alana ulaşarak, markanız ile uyumlu içerik üretimleri gerçekleştirebilirsiniz. Rakiplerinize yönelik yaptığınız incelemeleri de göz önünde bulundurarak, onların yüksek trafik aldığı içerikleri de değerlendirip, bu konularda siz de özgün içerikler ile sayfanızda güncellik sağlayabilirsiniz.

Önceki YazıYinelenen İçerik Nedir? Nedenleri Nelerd…
Sonraki YazıGoogle Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanı…
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın