İçeriklerde Okunabilirlik Nedir? Okunabilir İçerik Nasıl Yazılır?

İçeriklerde Okunabilirlik Nedir? Okunabilir İçerik Nasıl Yazılır?

Bu içeriğin temelinde bahsetmek istediğimiz konuyu size anlatmak için öncelikle sizi bir içerik yazarı olmanın yanında bir okuyucu olarak görüyoruz. Bu sayede bir okuyucu olmanız bağlamında okuduğunuz bir metinde karşılaşabileceğiniz önemli özelliklerden biri üzerinde durmak istedik. Bu önemli özellik, içerik ve SEO açısından okunabilirlik olarak bilinir.

Düşünün ki ilginize sunulan bir makale, blog veya bir tanıtım metni gibi farklı türlerdeki içerikleri okumanız için belirli kriterler bulunması gerekir. Örneğin, uzunluk, doğru bir dil kullanımı ya da ilgi çekici olması veya okunabilir olması gerekir. Çoğu zaman okuduğunuz bir içerikte herhangi bir cümleyi defalarca okumanıza rağmen ve gayet dikkat etmenize rağmen anlatılanı anlamayabilirsiniz. İşte bu noktada içeriklerde bir kısmın veya sadece bir cümlenin bu şekilde anlaşılmaz olması, bu içeriğin okunabilirlik seviyesinde bir problem olduğuna işaret eder.

Hazırladığımız bu içerik sayesinde içerik yazarlığında okunabilirliğin ne anlama geldiğini, neden önemli olduğunu ve okunabilir bir içeriğin nasıl yazılabileceğini sizlerle paylaşacağız.

İçeriklerde Okunabilirlik Nedir?

Kelimenin yapısından anlaşılabileceği üzere içerikte okunabilirlik bu içeriğin rahatça okunma seviyesini ifade eder. Şimdi tekrardan sizleri bir içerik yazarı olarak kabul ettiğimizde, hazırladığınız içeriğin okurlarınız tarafından daha rahat anlaşılabilir ve keyifli görülmesi için okunabilirlik üzerinde durmanız gerektiğini de ifade edebiliriz. Yani okurlar hazırladığınız içeriği okurken, ne kadar az zamanda okuyarak rahatlıkla anlayabiliyorsa, o kadar okunabilir bir içerik ortaya çıkarmışsınız demektir.

Okurlar içeriği okurken gerçekten rahatlıkla anlayabiliyor ve ideal bir zamanda okumayı bitirebiliyorsa ve hatta içerikte aradıkları cevabı rahatlıkla bulup, bu sayede bir davranışa ya da bir aksiyona yöneliyorlarsa, bu içerik yüksek bir okunabilirlik seviyesine sahip olacaktır. Çünkü içerikte okunabilirlik çok önemli bir ayrıntı olarak içeriğin kalitesini ve amacını yüceltir.

Okunabilirliğin Önemi Nedir?

Bir içerik hazırlarken öncelikle verdiğiniz emeğin zayi olmaması için okunabilir olması sağlanmalıdır. Yani okuyucu bir zaman harcayarak içeriği okurken herhangi bir noktada takılıp kalmamalı ve okumayı yarım bırakmamalıdır. Elbette ki aklınızdan geçenleri ve bildiklerinizi bir metne yansıtmak ve olabildiğince okunabilir bir metin ortaya çıkarmak gayet zor bir iştir. Fakat kendi açınızdan düşündüğünüzde de bir metni okurken zorlanıyorsanız ve odaklanamıyorsanız, bu yazıyı yarım bırakma ihtimaliniz de yüksektir.

İnternet dünyası üzerinden baktığımızda, dijital dünyada güçlü bir varlık için kaliteli ve okunabilir içerikler koşulu aranır. İnternet kullanıcıları net bir konuya sahip olan ve yazımı düzgün yapılmış içerikleri okuma isteği içerisinde bulunur. Eğer okuyucu içeriği beğenirse, bu sayede sitede geçirdiği zaman artar, farklı içerikleri de okumak ister ve bu içerikleri paylaşmak ister. Bununla birlikte sitenizin tıklanma oranı artarken, daha yüksek bir organik trafik alabilir ve sitenizin daha yüksek bir sıralama elde etmesini de sağlayabilirsiniz. Üstelik mutlu bir içerik yolculuğu elde eden her kullanıcı yaşadığı olumlu deneyim ile size yeni müşteriler ve kitleler kazandırabilir.

İçeriklerde Okunabilirlik Nasıl Artar?

Eğer bu noktaya kadar okunabilirlik kavramının anlamını ve önemini ortaya koyabildiysek, bu kavramın daha yüksek bir seviyeye ulaşması için nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde de durabiliriz. Aslında her içeriğin türü, maksadı ya da tarzına göre bu faktörler değişim gösterebilir. Fakat biz ana maddeler ile bu faktörleri kısaca inceleyebiliriz.

  • Kişiselleştirme imkanı sunma; okuyucunun içerikten hoşlanması, bu içeriği benimsemesi ve kendisiyle bağdaştırması için en önemli faktördür. Yani okuyucu metindeki ayrıntıları tamamen kendisi ile alakalı görebilmelidir.
  • Somut veriler kullanma sayesinde içeriklerde vermek istediğiniz bilgiyi tamamen netleştirebilirsiniz. Yani havada kalan cümleler, tamamen göreceli ifadeler ya da yarım yamalak iddialar yerine net veriler kullanabilirsiniz. Örneğin; araştırma sonuçları, grafikler, istatistikler gibi ayrıntılar özellikle bazı içeriklerde somutluk sağlarken, paylaşım ve yorumlar alınmasına da yardımcı olur.
  • Dil bilgisi uyumu sağlama; bir içerikte elbette en önemli ayrıntıdır. Okuyucunun keyifle okumaya devam edebilmesi için içerikte yazım hataları bulunmaması, okuyucuyu yormayacak şekilde noktalama ve imla kullanılmış olması gerekir. Gelişigüzel ve kuralsız bir şekilde yazılmış içerikler marka kimliğine de zarar verebilir.
  • İlgi çekici olma konusunda da yazdığınız içeriğin okuyucuya ilginç gelmesi üzerinde durmanız gerekir. Çünkü konu veya içerik türü ne olursa olsun okuyucu içeriği sıkıcı bulduğu anda bu içeriği okumayı terk edecektir. Çalıştığınız konuda hedef kitlenin merak ettiği, ilgi duyabileceği ve keyif alabileceği doğru ama bazen tuhaf ve eğlenceli bilgiler içerikte yer almalıdır.

Okunabilir içerik için aslında sayılabilecek birçok farklı kriter daha yer almaktadır. Örneğin, daha çok edilgen cümle kullanılması ya da noktalama işaretlerinin eksik olması da okunabilirlik oranını düşüren faktörlerdir.

Okunabilir İçerik Nasıl Yazılır?

Okunabilir içeriğin daha başarılı bir şekilde ortaya çıkarılabilmesi için üzerinde mutlak bir şekilde durmanız gereken adımlar vardır. Bu adımları doğru bir şekilde takip ettiğinizde, paylaşılan içeriğin daha fazla ilgi gördüğünü ve hem SEO hem de trafik açısından büyük katkılar sağladığını da görebilirsiniz.

1- Amacına Uygun İçerik Yazın

Okunabilirlik oranını arttırmanın en önemli yollarından birisi, yazılan her cümle ve paragrafın anlatılmak istenilen konuya hizmet etmesini sağlamaktır. Bir içerik yazarı en sevdiği konuda yazarken dahi bazen fark etmeden içeriğin amacından çıkarak, çok gereksiz bilgiler ve örnekler ekleyerek içeriği uzatabilir. Bu açıdan içerik tamamlandığında, profreading(son okuma) gerçekleştirerek, ilgisiz ve gereksiz kısımları silip, içeriği tamamen amaca hizmet eden bir hale getirebilirsiniz.

2- Edatlar Ve Bağlaçlar Kullanın

İçerikte farklı cümleler, öğeler ve anlatımlar bir arada yer alırken, bunları doğru şekilde birbirine bağlamak için edat ve bağlaçlar kullanabilirsiniz. Bu sayede geçiş noktalarında bir kopukluk olmadan, anlattığınız her noktada sebep-sonuç ilişkilerini sağlam bir şekilde oluşturabilirsiniz. Yani içerikteki bağlantılı parçalar arasında

  • Bu nedenle
  • Ve
  • İle
  • Böylece tarzında edat ve bağlaçlar kullanmanız gerekir.

3- Mizah Ve Espriden Uzaklaşmayın

İçeriklerde elbette ciddiyet ve edepli bir üslup bulunması önemlidir. Özellikle bazı içeriklerde mutlak bir şekilde ciddi ve kurumsal bir üslup gerekir. Ancak bağımsız içeriklerde ve özellikle blog yazıları gibi tamamen size ait metinlerde, mizah ve esprinin gücünden uzaklaşmadan yazım yapabilirsiniz. Okuyucu içerikte eğlendiren ve sevimli bir taraf buluyorsa, metin çok uzun dahi olsa; okuması yine de keyifli olur. Ayrıca bu sayede siz de yazarken keyif alarak ve kendinize güvenerek iyi metinler hazırlayabilirsiniz.

4- Okur İçin Yazdığınıza Emin Olun

Bir içerik yazarı olarak hazırladığınız her metni, sitedeki boşlukları doldurma ya da SEO çalışması ve hatta site sahibine satışta ticari amaç için değil okur için hazırladığınızı asla unutmamanız gerekir. Tamamladığınız bir içeriğin okunabilir olduğundan emin olmak istiyorsanız, kendinizi potansiyel bir okur yerine koyup içeriği gözden geçirin. Okuyucunun bu içeriğe ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu, içerikte ne bulmak istediğini ve nasıl bir düşünme tarzına sahip olduğunu hesaba katın. Hatta hazırladığınız içeriğin hangi yaş aralığına ya da hangi eğitim seviyesine hitap ettiğini de bilerek yazım yapın.

5- Yazıda Alt Başlıklar Kullanın

Uzun içerikler hazırlarken okuyucunun aradığı cevapları farklı bölümlerde daha kolay bulabilmesi ve tarama yapabilmesi açısından alt başlıklar kullanmanız gerekir. Uzun ve bitmeyen paragraflar ve bir türlü tamamlanmayan kısımlar okuyucunun içeriğe vakit ayırmasını engeller. Gerektikçe konuyu bölebildiğiniz ve farklı bir adıma geçebileceğiniz her noktada uygun alt başlıklar kullanarak, eşit paragraflar ile içerikte soluk alacak alanlar sağlayın.

6- İçerikte Görseller Kullanın

İçeriği destekleyecek şekilde kullanılan görseller, anlatılanın daha kolay anlaşılmasına yardımcı olurken, okuyucunun da sıkılmasını engeller. Çünkü SEO araştırmalarına göre bir içerikte görseller yer alıyorsa, görsel bulunmayan içeriklere göre %94 daha yüksek okunabilirlik seviyesi ortaya koymaktadır. Bu açıdan içeriğiniz ile uygun görselleri beraber kullanın.

7- Listeleme Yöntemleri Kullanın

Bazı içerikler net bir şekilde liste içerik olarak adlandırılırken, bazı içerikler ise içerisinde bulundurduğu listeler ile okunabilirlik seviyesini yükseltir. Özellikle de liste içerikler daha kolay okunabilen ve konuyu maddeler haline getirdiği için daha düzenli bulunan içeriklerdir. İçeriklerde de bilhassa belirli bölümlerde anlatımı listeleme haline getirdiğinizde daha anlaşılabilir ve okunabilir bir yapı sağlar.

8- Son Noktada Sesli Okuma Yapın

Her noktaya dikkat ettikten sonrasında da hazırlanan içeriğin bir okumadan geçirilmesi gerekir. Özellikle yazdığınız metni sesli okumadan geçirirseniz, bir kopukluk ya da eksiklik olup olmadığını daha kolay anlayabilirsiniz. Zira bu okuma sırasında yaşadığınız kafa karışıklığı veya sıkılma problemleri, düzenleme yapmanız gerektiğini daha net ortaya koyar. Bu tarz içeriklerde özellikle biraz ara verip, içeriğe yeniden döndüğünüzde sorunları daha kolay çözebilirsiniz.

Önceki YazıE-Ticarette Satış Ve Trafik Artışı İçin …
Sonraki YazıEvergreen İçerikler Nedir Ve Nasıl Hazır…
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın