İçerik Yazarlığı Nedir? Nasıl Yapılır? İş İlanları Ve Kim Ne Kadar Kazanıyor?
İçerik yazarlığı günümüz mesleklerinden biridir. Bilgi verici konular ile alakalı yazılan yazılar çeşitli internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Kaliteli içerik oluşturmak okuyucuların ilgisini çekmektedir. Bilgi verici makaleler içerik yazarları tarafından hazırlanmaktadır. İçerik yazarlığı pek çok farklı konu üzerinden yapılabilmektedir. İçerik yazma işleri günümüzde popüler olan meslek gruplarından biri haline gelmektedir. Konunun anlaşılır olması ve yazım tarzı da okuyucuyu etkilemektedir.
İçerik yazarlığı iş ilanları özellikle freelance çalışma alanını hareketlendirmektedir. Evinden kolaylıkla çalışabilmek ve para kazanmak isteyen pek çok kişi içerik yazarlığı ve makale yazarlığı iş başvuruları gerçekleştirmektedir. Başvuru kapsamında kişiler kendi yeteneklerini de ortaya koyarak kısa süre içerisinde para kazanmaya başlamaktadır. İçerik yazarlığı nedir sorusu hakkında pek çok kaynak üzerinde araştırma yapan kişiler iş detayını öğrenerek gelir elde etmeye başlamaktadır.
İçerik yazarlığı işini ciddi bir şekilde yapan kişiler daha yüksek ücretlere ulaşabilmektedir. Online içerik yazarlığı sayesinde farklı konular hakkında bilgi sahibi olmak da mümkündür. İçerik yazarlığı yapmanın en önemli noktalarından biri araştırma yapmayı sevme ve bu bilgileri başkaları ile paylaşma isteğidir. Yapılan araştırmalar belirli bir standart üzerinden düzenlenerek okuyucu kitle ile buluşturulmaktadır. Kelime kalabalığından arınmış düzgün makalelerin yazılması gerekmektedir.
İçerik yazarlığı yapmak için kelime tekrarları ve anlamsız cümle kurmaktan kaçınılması gerekmektedir. Kelimelerin belirli bir aralıkta düzen içerisinde kurulmasına önem verilmelidir. Özellikle araştırma yapılan ve bilgi sunumu yapılan yazılarda kaynakların seçimine özen gösterilmektedir. Pek çok kişi içerik yazarlığı eğitimi ile beraber bu işi daha ciddi ve sistematik olarak sürdürmektedir. İçerik yazarlığında etkileyici görsel kullanımı da yazının okuyucu tarafından beğenilmesini sağlamaktadır.
İçerik yazarlığında makaleler arasında dinleme zamanı verilmesi daha net ve anlaşılır yazılar çıkasını sağlamaktadır. İçeriklerin taslaklar halinde hazırlanmasının ardından kontrol ve düzenleme süreçlerinden geçmesi gerekmektedir. Özellikle sesli okuma teknikleri ile beraber yazılan içerikler aha kaliteli bir şekilde okuyucuya aktarılmaktadır. Bu anlamda içerik yazarlığı siteleri kişilere bilgi vermektedir. Belirli bir eğitim sürecinden geçen kişiler işini daha doğru bir şekilde yapmaktadır.
İçerik Yazarlığı Nasıl Yapılır?
İçerik yazarlığı; belirli bir konu hakkında bilgi akışı sağlama adına yazılan yazılar olarak bilinmektedir. Basit ve anlaşılır cümleler kurulması okuyucuyu etkileyen ve site içerisinde kalmasını sağlamaktadır. Dijital içerik yazarlığı son zamanların en popüler işlerinden biridir. Evinden para kazanmak isteyen pek çok kişi yazı yazarak kendi potansiyelini arttırmaktadır. Görseller ile desteklenen yazılar okuyucu için bilgi verici olmaktadır. İçerik yazarlığı oldukça ciddi yapılan işlerde biridir.
Yazılan yazıların tamamının bir kaynak belirtilerek hazırlanması gerekmektedir. İçerikler gerçek ve doğru bilgiler içermelidir. İçerik yazarlığı yapacak olan kişiler bu iş alanı hakkında detaylı bilgi edinmektedir. İnternet üzerinde yer alan tüm siteler içerik yazarları tarafından hazırlanmaktadır. Bilgilerin tamamı taze şekilde aktarılmaktadır. Blog ve web siteleri içerisinde yazılan içerikler içerik yazarları tarafından düzenlenmektedir. Bu işler belirli kurallar dahilin de hazırlanmaktadır. Bunlar;
1. Sağlam Yazı ve İmla Bilgisi
İçerik yazarlığında sağlam konu ve yazım bilgisi gerekmektedir. Yazılan içeriklerde imla ve üslup hatalarının bulunmaması gerekmektedir. Okuyucuyu yazı içerisinde tutacak şekilde içeriklerde ilgi çekici konulara yer verilmelidir. Hazırlanan içerikler noktalama işaretleri bakımından da düzgün yazılmalıdır.
2. Çok Yönlü Konu Araştırması
Her konu ve alan hakkında çok yönlü araştırma becerisi olmalıdır. Hazırlanan tüm içerikler belirli bir konu etrafında değil çok yönlü olarak araştırılmalıdır. Bilginin kaynağı belirtilerek en doğru ve temiz bir yazı akışı oluşturulmalıdır.
3. Araştırma Becerisi
Yazılan yazılar belirli bir araştırma sürecinden geçmelidir. Her yazı ve konu kişilerin bilgilerinin dışında ek bir araştırma kapsamında hazırlanmalıdır. Yapılan araştırmalarda alından kaynakların güvenli olup olmadığı da incelenmektedir. Okuyucuya tamamen doğru bilgi aktarımı sağlanmalıdır.
4. İçerik Üretme ve Yazıya Dökme Yeteneği
İçerik üreterek bu içeriklerin düzgün bir şekilde yazıya dökülmesi için kişiler bir eğitim sürecinden geçmektedir. İçerik üretme işleri bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle yazılan yazıların daha anlaşılır ve ilgi çekici olması beklenmektedir.
İçerik Yazarlığı İş İlanları
İçerik yazarlığı iş alanı freelance kaynaklar üzerinden yapılabilmektedir. Hazırlanan pek çok network sitesi bulunmaktadır. İçerik yazarlığı başvuru kapsamında değerlendirilen yazılar kişilerin iş kurmalarını sağlamaktadır. İçerik yazarlığında yazı yazma kanalları web siteleri üzerinden aktarılmaktadır. Hem fiziki olarak hizmet veren şirketler ile iletişime geçmek hem de internet üzerinde hazırlanan web sitelerinde çalışmak mümkündür. Başlıca çalışma sürdüren siteler;
1. Upwork Sitesi
Upwork sitesi yeni nesil içerik yazarlığı adreslerinden biridir. Profesyonel çalışma potansiyeli bulunan bu site üzerinden iş ilanlarını incelemek ve başvuru yapmak oldukça kolaydır. Site içerik yazarlığı örnekleri sunarak kişilerin potansiyelini ölçmeye ve değerlendirme yapmaya fırsat sunmaktadır.
2. Freelancer.com
Freelance içerik yazarlığı alanında birden fazla iş ilanı bulunan sitelerden biri freelancer.com adresidir. Bu site üzerinde ilan bırakan tüm şirketler ile birebir iletişime geçmek mümkündür. Belirli kurallar çerçevesinde örnek yazı bırakarak içerik yazarı olmak oldukça kolaydır.
3. Fiverr Sitesi
Fiverr yabancı içerik yazarlığı adreslerinden biridir. Saat bazında çalışma gerçekleştiren bu sitede 5$'dan başlayan fiyatlar ile çalışma gerçekleştirmek mümkündür. Çalışma oranına göre kazanç da günden güne artmaktadır.
İçerik Yazarlığı Başvuru
İçerik yazarı olmak isteyen kişiler için çeşitli kaynaklar ve şirketler yazar aramaktadır. Kişiler kendi ilgi alanları ve yetenekleri dahilinde şirketler ile iletişime geçerek içerik yazarı olma fırsatını yakalamaktadır. Özellikle dijital içerik yazarlığı eğitimi alan kişiler bu işi profesyonel olarak devam ettirmektedir. Hedef kitleyi belirleyerek yazılarını bu yönde hazırlayan kişiler yapmış oldukları başvurularda olumlu sonuç almaktadır.
İçerikleri her konu hakkında olabilir. Özellikle okuyucu üzerinde merak uyandıran yazıların yazılması web site etkinliklerini de arttırmaktadır. Belirli bir oranda yeteneğe ve bilgiye sahip olan kişiler içerik yazarlığı yapabilmektedir. Günümüzde farklı içerik yazarlığı siteleri ve kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklara iş başvurusu yapmak ve işi almak da oldukça kolay bir süreçtir.
Herhangi bir ürün hakkında reklam ve tanıtım işleri hakkında yazılar blog yazarları tarafından oluşturularak paylaşılmaktadır. Pr gönderi ve sponsorluk işleri üzerinde deneyim sahibi olan kişiler blog yazarlığı da yapabilmektedir. Aynı zamanda SEO odaklı içeriklerin üretilmesi ve okuyucunun ilgisini çekecek yönlendirmeler yapılması da bu iş için önem kazanmaktadır.
İnternet alanında içerik üretmek isteyen kişiler metin yazarlığı iş başvurularında bulunmaktadır. Online satış kanalları başta olmak üzere pazarlama sayfalarında ve e-ticaret alanında ürün tanıtımları metin yazarları tarafından yapılmaktadır. Şirket hakkında bilgi verici yazıların hazırlanması da metin yazarlarının görevleri arasında yer almaktadır. İçerik yazarlığı başvuruları alanlara göre değişmektedir.
1. İçerik Yazarlığı
İçerik yazarlığı, herhangi bir konu hakkında detaylı araştırma yapan ve okuyucuyu bilgilendirecek yazılar oluşturma alanıdır. Pek çok web sitesi ve blog yazıları içerik yazarları tarafından hazırlanmaktadır. İçerik yazarlığı ücretleri ile bu işi yapan pek çok kişi vardır. Araştırmacı ruhu bulunan kişiler hem sosyal alanda hem de dijital alanda yazı yazarak para kazanmaktadır. Farklı kanallar üzerinde yazılar paylaşmaya genel olarak içerik yazarlığı adı verilmektedir.
2. Metin Yazarlığı
Metin yazarlığı tıpkı içerik yazarları gibi araştırma yapan kişilerden oluşmaktadır. Her konu üzerinde kaynak belirterek yazılar hazırlanmaktadır. Bu alanda okuyucuyu tatmin edecek ve kesin bilgi verecek içerikler oluşturulmaktadır. Metin yazarlığında kullanılan dil daha sade ve anlaşılır olmalıdır. Özellikle network internet adreslerinde metin yazarlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
3. Teknik Yazarlık
Teknik yazarlık genel olarak teknoloji ve güncel ürün gelişmeleri hakkında yapılmaktadır. İşlerin nasıl yürüdüğünü anlatmaya dayalı yazılar yazılmaktadır. Bu yazılarda okuyucu net ve kesin bilgiye ulaşmaktadır. Hazırlanan içerikler teknik yazarlar tarafından net bilgi sunmaktadır. Maaş konuları, herhangi bir ürün hakkında bilgilendirme yazıları teknik yazar tarafından tasarlanmaktadır.
4. Blog Yazarlığı
Günümüzde en güncel yazarlık alanı blog yazarlığıdır. Pek çok kişi bloglara düzenli içerik üreterek yazılar paylaşmaktadır. Özellikle okuması keyifli ve yazması eğlenceli yazılar blog yazarları tarafından hazırlanmaktadır. Blog yazarları kendi dillerini ve bilgilerini de yazı içerisinde kullanmaktadır. Böylelikle yazar ve okuyucu arasında daha samimi bir dil ortaya çıkmaktadır.
İçerik Yazarlığı Ücretleri
İçerik yazarlığı ücretleri yazarın performansına ve tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Uzun süredir bu iş ağı içerisinde bulunan ve içerik üreten kişiler daha yüksek tutarlar kazanmaktadır. Aynı zamanda yeni başlayan kişiler de günümüz freelance çalışma alanında güzel paralar kazanmaktadır. İçerik yazarlığı ücretleri seviyeye göre artış göstermektedir.
İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Farkları
İçerik yazarlığı ve metin yazarlığı birbirinden farklı iş grupları içerisine girmektedir. Benzerlikleri ve farkları bulunan bu işler yazım şekli ve konuları ile bilgi akışını değiştirmektedir. İçerik yazarlığı ve metin yazarlığı farkları kapsamlı şekilde ele alınmalıdır. Bu farklar;
İçerik yazarlığı genel kapsamda yazılar sunarken metin yazarlığı daha net ve kısıtlı konular hakkında içerik üretmektedir.
İçerik yazarlığı anlatım dili ile metin yazarlığı anlatım dili farklıdır.
İçerik yazarları hedef kitleye yönelik yazılar yazarken, metin yazarları ise belirlenen konu hakkında yazılar yazmaktadır.
İçerik yazarlığı daha zengin, metin yazarlığı daha sade ve net bir anlatım sunmaktadır.
İçerik yazarlığı ve metin yazarlığının iş yükleri ve ücretlendirmeleri farklıdır. Bu anlamda içerik yazarlığı ve metin yazarlığı farkı ortaya çıkmaktadır.
İçerikler Nasıl Hazırlanır?
İçerik hazırlama konusunda ilk olarak eğitim sürecinden geçmek gerekmektedir. Özellikle seo odaklı yazılan yazıları web adresi ve tasarım sürecinde en önemli noktalardan biridir. Bazı kurallara uyarak içerik hazırlayan kişiler daha kaliteli yazılar paylaşmaktadır. Bu anlamda;
1. Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Farklı konular hakkında yazı yazan kişilerin konunun özüne inmesi gerekmektedir. Özellikle hedef kitleyi göz önünde bulundurarak kaliteli işler hazırlanmalıdır. Yazılan yazılar ağır bir dilden uzak net ve anlaşılır şekilde oluşturulmalıdır.
2. İçerik Üretme Aşamalarının Planlanması
İçerik üretme aşamasında planlama yapmak yazının kaliteli bir düzende tasarlanmasını sağlamaktadır. Yazının ana noktası ve anlatılmak istenen mesaj belirlenmelidir. Ardından giriş gelişme ve sonuç odaklı yazı dili kullanılarak içerik hazırlanmalıdır.
3. Basit ve Anlaşılır İçerikler Oluşturma
İçerikte kullanılan anlatım dili basit, yalın ve sade olmalıdır. Bu şekilde okuyucu yazıyı ilgisini kaybetmeden ve sıkılmadan keyifli bir şekilde okumaya devam etmektedir. Doğru bilgi aktarımı da kullanılan yalın dilde oldukça önemlidir.
4. Fazla ve Gereksiz Kelime Kullanımından Kaçınma
Sürekli kelime tekrarı yapmak ve aynı cümlelerin geçirilmesi okuyucuyu bir süre sonra sıkmaktadır. Gereksiz ve fazla kelime kullanımından uzman kaliteli işler ortaya çıkarmak yazarın elindedir. Yazı içerisinde kelime sayısının az fakat tamamen bilgi verici olarak hazırlanması gerekmektedir.
5. Kaynakların Kontrol Edilmesi
Bilgi verici yazılarda doğru kaynak verilmesi okuyucunun yazıya olan güvenini arttırmaktadır. Bu nedenle kaynak seçiminde ve kullanımında mutlaka okuyucu bilgilendirilmelidir. Kullanılan kaynakların önceden araştırılması ve öyle yazı içerisinde yer verilmesi gerekmektedir.
Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.