İçerik Nedir? Nasıl Üretilir? İçerik Türleri ve Örnekleri

İçerik Nedir? Nasıl Üretilir? İçerik Türleri ve Örnekleri

Yeni dünya düzeninde tüketicilerin yönlerini online dünyaya çevirmeleri, web sitelerinin içeriklerini daha önemli kılmaya başladı. Ayrıca arama motorlarının da özgün ve kaliteli içeriklerin üretilmesini şart koşması, işin ciddiyetini ortaya koyuyor. Web siteleri özgün, güncel ve SEO uyumlu içerikler üretmek için büyük bir çalışma içine giriyorlar. İçerik nedir nasıl üretilir A'dan Z'ye sizlerle paylaşacağız.

İçerik Nedir?

Belirli bir hedef kitleye ulaşmak amacıyla, birbirleriyle bağlantılı cümle ve görsellerin bir araya getirilip sunulmasına içerik denilmektedir. İçerikler sadece metinlerden oluşmuyorlar. Metinlerin dışında görsel veya işitsel tüm nesneler, logolar, simgeler, grafikler gibi bütünlük ve kompozisyon oluşturan tüm öğeler içerik çatısı altında toplanıyorlar. Web sayfalarında yer alan bütün metin, görsel ve videolar birer içerik örneğidir.

İçerik Tanımı Nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde içerik "Özlü veya yazılı anlatımda verilmek istenen öz, düşünce, duygu ve imgelerin bütünü" olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım dışında, içeriğin "Bir şeyin içinde bulunanların bütünü, muhteva, mazruf" tanımı da bulunuyor.

Metinlerde İçerik Nedir?

Metinlerde içerik, verilmek istenen mesajın yazılı, görsel veya video olacak şekilde hazırlanmasıdır. Hedef kitleye etkin ve hızlı şekilde ulaşmak için sözlü veya yazılı anlatım muhtevasıdır. Kısaca verilmek istenen düşünce ve özün bütünüdür.

Neden İçerik Üretilir?

1- Paylaşmak için içerik üretilir; 
İnternette yer alan web sitelerinin tamamı satış, pazarlama odaklı değildir. Bunların dışında gezi, yemek, hobi, spor gibi tanıtım ve bilgi odaklı siteler de yer almaktadır.
 
2- Anlatmak için içerik üretilir; 
Günümüzde kısa ve hızlı yoldan öğrenmenin yolu internetten geçiyor. İnternette yazılı ve videolu şekilde priz değiştirmeden araba kullanmaya kadar birçok bilgi anlatımı yapılmaktadır.
 
3- İletişim kurmak için içerik üretilir; 
Web sitelerinin, satıcılarının geri dönütlere ve müşterilerle sağlıklı iletişime ihtiyaçları vardır. Bu nedenle hedef kitlenin hızlı şekilde ulaşabilmesi için iletişim kurmaları gerekiyor.

İçerik Türleri Nelerdir?

İçerik türleri; görsel, sesli ve yazılı içerik olarak çeşitlere ayrılıyor.

# Görsel İçerik
Bir markanın, işletmenin hikayesini, ürün/hizmetlerini, iletmek istediği mesajı fotoğraflar, videolar, inografikler, karikatürlerle sunmasına görsel içerik denmektedir. Fikirlerin görsel açıdan daha etkin şekilde ifade edilmesiyle görsel içerikler daha da önem kazanmıştır.
 
# Sesli İçerik
Hedef kitleyle iletişimi sağlamak adına, verilmek istenen mesajın sesli olarak sunulmasıdır. Daha ziyade Spotify, Apple Podcast, Google Podcast ve Soundcloud gibi podcast kanalları üzerinden sunulmaktadır. Bu kanallar üzerinden tüketiciler kitap dinleyebilmekte, ilgili site veya konu hakkında bilgi alabilmektedir.
 
# Yazılı içerik
Satış veya tanıtım odaklı web sitelerinin hedef kitleye ulaşmak adına sayfalarında oluşturdukları konuların muhteviyatını oluşturan metinlerdir. Bir ürünün kullanma talimatından, bir aracın tamiratına, bir yerin tanıtımından, yemek tarifine kadar web sayfalarını süsleyen bütün yazılar içeriği oluşturmaktadır.

İçerik Nasıl Bulunur?

Webde ve e-ticarette sitelerin ayakta durabilmesi ürettikleri kaliteli içeriklere bağlıdır. İçerik ihtiyaçtan doğar. İnsanların ihtiyacı olan şeyler içeriğe dönüştürülerek sunulmalıdır. Anahtar kelime planlayıcı, yani anahtar kelime aracı kullanarak hangi kelimelere SEO çalışmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bu çalışma sonunda da çok kısa bir sürede sektörünüzde ve sizin için en önemli anahtar kelimelerde Google’da ilk sıralarda yerinizi alabilirsiniz. Bunun için de yararlanabileceğiniz 9 ücretsiz aracı sizler için araştırdık.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Anahtar Kelime Planlayıcı (Google Ads Keyword Planner) güçlü bir anahtar kelime listesi oluşturmanızı ve tıklama başına ödeme kampanyanızı avantajlı biçimde başlatmanızı sağlayan faydalı bir araçtır. Google Ads ücretsiz bir aracıdır. Sunduğu anahtar kelime önerileri ve bütçe tahminleri ile reklam stratejinizi belirlemenize yardım eder.
 
Ücretsiz olarak aracı kullanmak istediğinizde Google Ads hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Sayfanın sağ üst köşesindeki "Araçlar ve Ayarlar"ı tıklayın. Açılan menüde soldaki "Planlama" bölümündeki Anahtar Kelime Planlayıcıya tıklıyorsunuz. Önünüzde iki seçenek bulunuyor.
 
Birincisi, ürün/hizmetinizle ilgilenen kullanıcılara erişmenize yardımcı olacak yeni anahtar kelime fikirleri sunan Yeni anahtar kelimelerdir. İkincisi , anahtar kelimelerin arama hacmini, diğer geçmiş metriklerini ve gelecekte nasıl performans göstereceğine dair tahminleri gösteren arama hacmi ve tahminlerdir.

Not: Anahtar kelime planlama aracını içerik üreteceğiniz konuları bulmakta da kullanabilirsiniz.
 
Anahtar kelimelerle ilgili farklı fikirler bulmakta zorlanıyorsanız, planlayıcı potansiyel müşterilerinizin diğer işletmeleri ararken kullandığı kelimeleri keşfetmenize yardımcı olabilir.

Screaming Frog SEO Spider

Web sitesinin sahip olduğu verileri çıkararak SEO performansınızı geliştirmenize yarayan raporlar sunan SEO Crawl (tarama) aracıdır. Bir arama motoru tarayıcısının yapacağı gibi bir web sitesini tarıyor. Tarama sonucunda mevcut SEO sorunlarını gösteriyor. Böylelikle, SEO uzmanlarına ve web sitesi sahiplerine kötü yönlendirmeler, yinelenen sayfalar veya içerik, eksik meta veriler ve SERP’deki sıralamalarını iyileştirmek için çok daha yararlı bilgiler sağlıyor. Bu araçla 500 kadar siteyi tarayarak gözünüzden kaçan anahtar kelime aramaları da yapabilirsiniz.

Übersuggest

Neil Patel tarafından üretilen bir anahtar kelime aracıdır. Ücretli dijital pazarlama araçları ile elde ettiğiniz anahtar kelimeleri ücretsiz olarak elde etmenizi sağlayacak harika bir araçtır. Fakat  günlük olarak belirli bir anahtar kelime analizi limitiniz bulunuyor. Daha fazlası ücret ödemeniz gerekiyor.
 
Übersuggest ile aratmış olduğunuz anahtar kelime ile ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Örneğin arattığınız anahtar kelimenin aranma hacmi, tıklama başı maliyet, yazmış olduğunuz anahtar kelime Google’a yazıldığında karşılaşılan sayfalar, yeni anahtar kelime önerileri gibi birçok faydalı bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bu bilgileri dışa aktarabilirsiniz.

Keyword Tool IO

Ücretsiz olarak sunulan bir anahtar kelime analiz aracıdır. Aradığınız her terim için 750’den fazla öneri alabiliyorsunuz. Google aramalarıyla tamamen entegre bir şekilde çalışmaktadır. Google haricinde, Bing, Youtube ve birkaç arama motoru üzerindeki anahtar kelime alternatiflerini bulmanızda da yardımcı olmaktadır. Tavsiye: Bizler genellikle uzun kuyruk anahtar kelimeler ve başlık seçimlerinde bu aracı kullanmaktayız.

SERPs Keyword Tool

Kewyord Tool IO gibi temelde aynı görevi görmektedir. Google haricinde Bing, Youtube ve diğer arama motorları üzerindeki anahtar kelime alternatiflerini ve arama hacimlerini size sunuyor.

SEOChat Suggestion Keyword Finder

Bu araç üzerinde, daha önceden belirlediğiniz anahtar kelimeleri girdiğinizde bu kelimeler arasındaki sonuçların hangilerinin daha iyi sonuç verebileceği üzerinde bir takım araştırmalar yapıyor. Araştırma sonucunu size listeliyor. Böylece kendi belirlediğiniz anahtar kelimelerin arama hacimlerini ve kullanım sıklıklarını takip edebiliyorsunuz.

WordStream’s Free Keyword Tool

Ücretsiz olarak sunulan anahtar kelime veri tabanıdır. Google Ads ve Bing Ads'te başarılı olmanıza yardımcı olacak yeni anahtar kelimeleri ve performans verilerini keşfedip, dışa aktarabiliyorsunuz. Bu aracı kullanarak birçok farklı kelime grubu üzerinden kendinize alternatifler bulabilirsiniz. Ayrıca kelimelerin aranma hacimleri hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.

Özellikle rakip analizi yapmak için oldukça etkili bir ücretsiz araçtır. Bir sayfa üzerindeki meta açıklamaları, etiketleri ve meta anahtar kelimeleri çıkartıyor. Bu araç sayesinde hem kendi sayfalarınızın SEO performansını ölçümleyebilir hem de rakip firmaların çalışmalarını analiz ederek, onların hangi anahtar kelimelere odaklandıklarını görebilirsiniz.

Trellian Keyword Discovery

Bu ücretsiz araç da kendi veri tabanını kullanıyor. Anahtar kelime aramalarını bu veri tabanı üzerinden yapıyorsunuz. Ayrıca uzun kuyruklu anahtar kelimelerin aylık aranma hacimlerini de gösteriyor. Böylece hangi  kelime grupları üzerinde yoğunlaşmanız konusunda fikir sahibi olabiliyorsunuz.

İçerik Nasıl Üretilir?

1. Hedef kitle belirleme; 
Web sitenize veya sosyal medya hesaplarınıza insanları çekmek için hedef kitleye göre içerik oluşturmalısınız. İçerik oluşturmaya başlamadan önce de hedef kitlenizi tanımanız gerekiyor. Ulaşmak istediğiniz kişilerin özellikleri nelerdir, hangi bilgileri arıyorlar, neden ihtiyaç duyuyorlar, bilgiye ulaşmada hangi anahtar kelimeleri soruyorlar, sorularının yanıtını kapsayacak nitelikte olmalıdır.
 
2. Konu / Başlık seçimi; 
İçeriğinizin hızlı şekilde amacına ulaşmasını istiyorsanız, çarpıcı bir başlık eklemelisiniz. Başlığınızda ve ara başlıklarınızda mutlaka anahtar kelimelerinize yer veriniz. Kullanacağınız başlık akılda kalıcı, konuyla alakalı ve hedef kitlenin dikkatini çekecek şekilde olmalıdır. Başlık oluştururken kelimeleri 8-10 kelime bandında ve mümkünse 70 karakter sınırında tutmanız faydalı olacaktır.
 
3. Anahtar kelime analizi; 
Sitenizin/markanızın tanıtımında, SEO ve genel pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde doğrudan rol oynamaktadır. Anahtar kelime analizleriyle belirlediğiniz odak anahtar kelimeler, sitenizin ve ürettiğiniz içeriklerin arama motorları üzerinde bulunacağı alanları, sitenizin internette hangi yöne ne şekilde evrileceğinin belirlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Ücretsiz araçlar kullanarak hedef kitlenizin ne tarz aramalar gerçekleştirdiğini, aylık hacimleri, rekabet durumlarını öğrenebilirsiniz.
 
4. İçerik Hiyerarşi Planlaması;  
Hedef kitle ve içerik fikriniz konusunu bir karara bağladıktan sonra sıra bir içerik pazarlama planı geliştirmelisiniz. Bu planla içerikleriniz müşterilerinize düzenli ve akıcı bir şekilde sunabilirsiniz.
Planlamanızı Farkındalık>İlgi>Aksiyon şeklinde yapıyorsunuz. Bu planlamada amacınız müşterinizi her defasında sonraki aşamaya çekmektir. Farkındalık ile müşteriniz sitenize ürün satın alma amacıyla girmemiş olsa bile sunacağınız içerikle onun aklında bu fikri uyandırmayı başarmalısınız.
 
5. İçerik Yazımı; 
Konu, strateji ve anahtar kelime analizi yapıldıktan sonra içerik yazımına geçiyorsunuz. Cümleleriniz akıcı, kısa ve net olmalıdır. Okuyucunun ilgisini çekmeli, sıkmamalıdır. İçerik yazımında gereğinden fazla anahtar kelime kullanımından kaçınmalısınız. Ayrıca anahtar kelime ve cümleler birbiriyle bağlantılı olmalıdır.
İçeriğinizi paragraflara ayırarak yazmaya dikkat edin. Unutmayın ki uzun paragraflar okuyucu sıkmaktadır.
 
6. Yazım, İmla ve Hata Kontrolü;
İçerik yazımı bittikten sonra mutlaka kontrol etmelisiniz. Her bir kelimeyi yazım, imla bakımından tek tek kontrol edin. Cümle ve kelimeleriniz yazım ve imla kurallarına uygun olduğundan emin olmalısınız. Devrik, uzun ve yazım hatalarıyla dolu bir içerik hedefinden uzak olacaktır. Ayrıca içeriğinizi kopya kontrolden geçirmelisiniz.
 
7. İçerik Girişi;
Bir mağazanın vitrini ne kadar önemliyse, bir içeriğin başlığı ve girişi de o ölçüde önemlidir. Birçok okuyucu sadece başlık ve girişi okumakla yetinmektedir. Bu nedenle vermek istediğiniz mesajı anahtar kelimelerle destekleyerek etkili bir şekilde girişte bahsetmelisiniz. Güncel ve yeni bilgilerle sıklıkla içerik girişini güncelleyerek, ziyaretçi potansiyelinizi artırabilirsiniz.
 
8. İçeriğin Takibi ve raporlaması; 
İçeriğin yayınlanmasıyla iş bitmiyor. İçeriğin aranma hacmi, arama motorlarındaki tıklanma sırası gibi takibinin yapılması gerekiyor. Bunları yapan ücretsiz araçlar bulunuyor. Bu araçları kullanarak anahtar kelimelerinizin gücünü ve etkisini öğrenebiliyorsunuz. Bu raporlar doğrultusunda anahtar kelimelerinizde değişikliğe veya yeni düzenlemelere gidebiliyorsunuz. Yeni içerikler üreterek, mesajınızı daha etkin şekilde verebiliyorsunuz.

İçerik Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazım ve imla hataları;
İnternet kullanıcılarının bir sayfayı ziyaret etmeleri saniyelerle sınırlıdır. Özellikle yazım hatalarıyla dolu bir içeriğe sahip siteden hızlı şekilde ayrılıyorlar. Bu nedenle içeriğinizi yayınlamadan önce yazım ve imla hata kontrolü yapmalısınız. Cümlelerin tekrardan uzak olmalı, devrik olmamalıdır. Noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz.
 
Devrik Cümleler;  
Okuyucu sıkan en büyük unsurlar uzun, birbirini tekrarlayan ve devrik cümlelerdir. Bu nedenle cümleleriniz kısa, akıcı ve düz olmalıdır. Mümkün olduğunca özneleri cümlelerin başında, yüklemleri sonunda kullanın.
 
 Anlatım Bozuklukları;  
İçerikleriniz vermek istediğiniz mesajı tam olarak yansıtmalıdır. Bunu da en iyi düzgün ve doğru kuracağınız cümlelerle yapıyorsunuz. Okuyucular çabuk sıkıldığından cümlelerinizin anlatım bozukluklarıyla dolu olmasını istemezsiniz. Cümle içinde kullanacağınız anahtar kelimeler, cümlenin anlatım bütünlüğünü bozmamalıdır. Cümlelerinizi oluşturduktan sonra tekrar tekrar gözden geçirin. Anlatım bozukluğu olan cümleleri yeniden düzenleyin.
 
Gözü Yoran Uzun Paragraflar;
Web siteniz roman veya hikaye paylaşımı yapmıyorsa, içerikleriniz kısa paragraflardan oluşmalıdır. Uzun cümleler ve paragraflar gözü yorduğundan, potansiyel müşterilerinizi kaçırma riskini taşımak istemezsiniz. Her 80-100 kelimede bir yeni paragrafa geçmelisiniz. Yani bir paragrafınız azami altı satır olmalıdır.
 
Yanlış Bilgi;  
İçeriklerinizde yanlış bilgiye yer vermeniz birçok açıdan başınızın ağrımasına yol açacaktır. Verdiğiniz başlıkla içerik örtüşmelidir. Tüketici anahtar kelimelerle arama yaptığından, sayfanıza girdiğinde başka bilgi içeren içerikle karşılaşmamalıdır. Ayrıca yanlış ve güncelliğini yitiren içeriğe sahip olmama adına sürekli içerik takibi yapıp, gerekli güncelleme ve düzenlemeleri yapmalısınız.
 
Anahtar kelime kullanımı;
SEO uyum açısından anahtar kelime kullanımı önemlidir. Fakat bunun da bir sınırı bulunuyor. Gereğinden fazla kullandığınız anahtar kelimeler size fayda yerine zarar verecektir. Arama motorundan spam yeme riskiniz yüksektir. Anahtar kelime sayısınız yazacağınız içeriğin %1-2 civarında olmalıdır. Fakat anahtar kelimelerinizi başlıkta, ara başlıklarda, ilk ve son paragrafta kullanmaya dikkat etmelisiniz.
 
Kopya kontrolü;
İnternete her an milyonlarca bilgi girişi yapıldığından, ürettiğiniz içeriği mutlaka kopya kontrolden geçirmelisiniz. Kopya intihal kontrolü aracımızdan tarama yapabilirsiniz. Arama motorları mutlaka içeriğin özgün olmasını istiyor. Yani ürettiğiniz içerik daha önce internette yer almamış olmalıdır. Her ne kadar kendi bilgi dağarcığınızdan ve cümlelerinizle yazmış olsanız da internette benzerinin olması ihtimali yüksektir. Emeğinizin boşa gitmemesini istiyorsanız kopya kontrolden geçirmeye dikkat etmelisiniz.

İçerik Örnekleri

Görsel İçerik Örneği

Sesli İçerik Örneği

Yazılı İçerik Örneği

Kimler İçerik Üretir?

İçerik üretimi sadece belirli kişiler veya zümreyle sınırlı değildir. Öğrenci, emekli, çalışan, bu alanda ilgi ve yeteneği olan herkes içerik üreticisi olabilir. Yeter ki belirli bilgi birikimine, sabra ve internet dünyasına aşina olun. Kimlerin
içerik üreticiliği yaptıklarını şöyle sıralayabiliriz;
 
İçerik Editörleri; Sadece bir konuda değil, birçok konuda uzmanlaşmış kişilerdir. Bu kişilere içerik yazarı da denilmektedir. Birçok web sitesi tarafından tercih edilen ve aranan kişilerdir. Birbirinden farklı konularda içerik oluşturma avantajları bulunmaktadır. Bu kişiler kendi sayfalarında veya aracı sitelerde yazarak, piyasa oluşturuyorlar.
 
Youtuberlar; Dünyaca popüler paylaşım sitesi olan Youtube, "Youtuber" olarak adlandırılan kişiler sayesinde popülerliğini sürdürmektedir. Bu kişiler görsel ve yazılı olarak paylaşımlarda bulunarak, bir nevi içerik üretiyorlar. Eğlence ve hobi olarak başlayan çalışmaları, günümüzde etkili içerik olarak önem kazanıyor.
 
Aynı durumu Twitter ve İnstagram kullanıcıları için de geçerlidir. İnstagrammer diye tabir ettiğimiz kişiler, görsel ve yazılı içerikler üreterek, hizmet vermiş oluyorlar.
 
Köşe Yazarları; Belirli konularda uzmanlaşmış kişilerdir. Bu kişiler serbest olarak gündemi meşgul eden konularla ilgili yazabildikleri gibi, ekonomi, spor, tarih, kültür gibi konularda da yazıyorlar. Köşe yazarları maaşlı veya içerik başına çalışabiliyorlar. E-gazete, e-dergilerde yazabildikleri gibi herhangi bir web sitesi adına da yazabiliyorlar.
 
Konuda Uzman Kişiler;  Belirli bir konu veya konularda kendini yetiştirmiş, üst düzey bilgiye sahip kişilerdir. Bu kişiler genellikle akademik kariyer yapmış öğretim görevlisi, doktor, tarihçi, öğretmen, antrenör gibi kişilerdir. Sadece uzmanı oldukları içerik konuları kapsamında içerik üretiyorlar.
 
Bloggerler; Bir hobi ve vakit geçirme olarak başlayan blog sayfaları, günümüzde etkili bir tanıtım ve pazarlama aracı olarak görülüyor. Bloggerler, belirli bir konu ve alanda içerik üreterek, internet dünyasına yardımcı oluyorlar. Blog sayfalarının sınırı bulunmuyor. Gezi sayfasından, yemek sayfasına, burçlardan, filmlere kadar geniş bir yelpazede yer alıyorlar.

Nasıl İçerik Editörü Olunur?

Web siteleri açısından içeriklerin büyük önem taşıması aynı zamanda içerik editörü ihtiyacını da ortaya koyuyor. Özellikle içerik editörü, diğer adıyla içerik yazarı olmak için belirli bir eğitim şartının bulunmaması, içerik editörlüğünü cazip kılmaktadır. Ek gelir sağlamak ve aile bütçesine katkı sağlamak isteyenler , bu işi nasıl yapacaklarını ve nasıl içerik editörü olabileceklerini merak ediyorlar. İçerik editörü olmak istiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz.
 
1-  Eğitim alabilirsiniz;
Üniversitelerin iletişim, medya okur-yazarlığı, reklam ve pazarlama bölümünden mezun olanlar, bu sektörde daha avantajlıdır.
 
2-  Kursa gidebilirsiniz;
İçerik yazarlığı sektörünün büyük rağbet görmesi ve her geçen büyümesi birçok kurum ve kuruluşun bu alanda eğitim vermesini sağlıyor. Birçok eğitim kurumu, online olarak içerik yazarlığı kursu vermektedir. Bu kurslardan birine giderek, sertifika sahibi olabilirsiniz.

3-  Deneme yazabilirsiniz;
Sektörde yer almak ve kendinizi yetiştirmek istiyorsanız, bildiğiniz konularda yazabilirsiniz. Öncelikli olarak yazacağınız konuyu belirleyip, bu alanda yazılmış içerik örnekleri inceleyebilirsiniz. Bu içeriklerin aynısı olmamak şartıyla yeniden yazabilirsiniz. Bir konu hakkında ne kadar çok farklı şekilde yazarsanız, içerik yazarı olma yolunda o kadar hızlı ilerlerlersiniz.
 
4-  Eğitim Kaynaklarına çalışabilirsiniz;
İnternette içerik yazarlığı hakkında pek çok kaynak bulunuyor. Bu kaynakları çalışarak, kendinizi yetiştirebilirsiniz. Videoları izleyebilir, dokümanları ve örnek içerikleri inceleyebilirsiniz.
 
5-  Bir İçerik Yazarlığı Sitesine Kayıt Yapabilirsiniz;
İçerik yazarlığı sektöründe hizmet veren pek çok aracı site bulunuyor. Bunlardan birine kayıt olarak, onların verdiği eğitim setleri ve desteğinden yararlanabilirsiniz. 
 
İçerik editörü olmak için resmi bir eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Çeşitli akademi ve üniversitelerin SEO İçerik Editörlüğü sertifika programları bulunmaktadır. Yazı yazma kabiliyeti bulunan kişiler bu sertifika programlarına katılarak yeterliliklerini belgelendirebilirler.

İçerik Editörü Ne İş Yapar?

İçerik editörü kısaca web sitesinin ihtiyacı olan içeriği üreten kişidir. Blog veya sosyal medya gibi dijital platformlarda içerik üreten ve aynı zamanda içeriklerin düzenlenmesinden sorumludurlar. İçeriklerin kusursuz görünmesini ve hedef kitleye en iyi şekilde hitap etmesinden de sorumludurlar.
 
 İçerik editörü, web sitesinde yayımlanan blog gönderilerini kontrol eder. İçeriklerin yazım yanlışlıklarını ve anlatım bozukluklarını tespit eder. İçeriğin özgün olmasına dikkat eder. En aktif rolleri kurgulama ve yönetme sürecinde ortaya çıkıyor. Satışları artıracak ve hedef kitleye ulaşmayı sağlayacak orijinal fikirleri bulur. İçeriklerin temelini oluşturan anahtar kelime analizini yapar. Bazı durumlarda kendine hazır verilen anahtar kelimeleri uygun şekilde ve yerinde kullanır.
 
 İçerik editörü ayrıcı hedef kitle analizini de yaparlar. Doğru iletişim kanallarını kullanarak, çalıştığı ürün/markanın/hizmetin hedef kitleye ulaşmasını kolaylaştırır. Hazırladığı içeriklerde tasarımcılarla birlikte iş birliği yapar. Birlikte kullanılacak görselleri seçerler.
 
Web sitesi sahibinin istek ve ihtiyacını anlayarak, ona göre içerik fikrini bulur. İçeriği oluşturmadan önce detaylı bir araştırma yapar. Hedef kitle ve anahtar kelime analizi yapar. Hedef kitleye en hızlı ve etkin şekilde ulaşacak içeriği SEO uyumlu şekilde yazar. İçeriği destekleyecek görselleri müşteri bilgisi dahilinde hazırlar.

İçerik Editörü Ne Kadar Kazanır?

İçerik sektöründe editörlere ödenen ücretlerin belirlenmesinde birçok faktör rol oynuyor. Editörün bilgi ve yeteneğinin yanı sıra çalıştığı sitenin gelirleri de kazancın belirlenmesinde etkendir. Örneğin aylık 5000.00 TL kazanan bir siteyle, 150.000.00 TL kazanan bir site editörlerine aynı ücreti teklif etmeyecektir. Ayrıca editörlerin tam veya yarı zamanlı çalışmaları da kazançlarını etkilemektedir.
 
Standart bir piyasadan bahsedecek olursak, tam zamanlı (full time) çalışan bir editörün kazancı 6000.00 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Yarı zamanlı veya freelance olarak çalışan bir editörün kazancı da 1500.00 - 5000.00 TL arasında değişebiliyor.

Bonus: Aşağıda Freelance bir yazara ait gerçek verilerin bulunduğu bir ödeme tablosu yer almaktadır.
İçerik ve içerik yazarlığı konusunda aklınıza takılan tüm soruları bize yorum bölümünden iletirseniz detaylı olarak cevaplayabiliriz.

Freelance Yazar Kazanç Tablosu

Sonraki YazıSEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır? …
Yorumlar (3)
Koray B.
10 Şubat 2022 20:12 tarihinde gönderildi.

Bilgi verici ve doyurucu bir içerik olmuş. Teşekkürler.

Icerik.net
11 Şubat 2022 10:31 tarihinde gönderildi.

Düşünceleriniz için teşekkür ederiz. En çok sorulan soruları cevaplamaya çalıştık.

Tarık Ş.
11 Şubat 2022 10:40 tarihinde gönderildi.

Akla gelebilecek tüm detaylar ele alınmış. Emeğinize sağlık.

Yorumunuzu Paylaşın