Google'da İlk Sıralara Yükselmek İçin Atılabilecek 8 Adım

Google'da İlk Sıralara Yükselmek İçin Atılabilecek 8 Adım

Son yıllarda Google tarafından yayınlanan güncellemelerin takip edilmesi ile birlikte Google'da ilk sıralara yükselmek için nasıl adımlar atılması gerektiği az çok tahmin edilebilir. Ancak bu adımların rastgele, plansız-programsız ve eksik bir şekilde atılması istenilen sonucun elde edilmesine engel olacaktır. Bu nedenle size net olarak Google'da ilk sıralara yükselmek için atabileceğiniz 8 adımı derledik.

1- Sayfanız İçin İçerikler Oluşturun

İçerik oluşturmak, bir sayfa içinde en pratik adımlardan biri gibi görünse de aslında iyi bir araştırma yaparsanız, içerik oluşturmak için birçok noktaya dikkat etmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Örneğin, ortalama düzeyde nitelikli bir içeriği çıkarmak için yaklaşık 2 saat kadar çalışmanız gerekebilir. Eğer bu konuda daha tecrübeli iseniz, daha az bir sürede de içerik hazırlanabilir. Fakat en iyisine ulaşmak istiyorsanız, 2 saatten daha fazlası da gerekebilir. Hatta konunun ne kadar araştırma gerektiği, kaç kelime yazım yapılacağı ve ne kadar uzman olduğunuz gibi ayrıntılar da ayrı bir noktada yer alır.

Google'da sıralama almak elbette ki SEO çalışmaları ile olacaktır ve SEO açısından da içerik en önemli noktadır. Eğer kullanıcı merkezli şekilde arama motorları için uyumlu içerik planı kullanırsanız, doğru bir sonuç elde edebilirsiniz. Kullanıcının araması ile ilgili yanıtları ve hedef noktaları karşılarsanız, iyi anahtar kelime kullanımı gerçekleştirirseniz ve içeriği görseller ya da videolar ile desteklerseniz önemli bir avantaj elde edebilirsiniz. Aslında bunun için de dahili olarak ek adımlar atmanız gerekir.

Google'da İlk Sıralara Yükselmek İçin Atılabilecek 8 Adım

Detaylı Anahtar Kelime Araştırması Yapılması

Bir içerik oluşturulurken veya düzenlenirken öncelikle detaylı bir anahtar kelime araştırması yapmak gerekir. Bir kullanıcının hangi konu için hangi anahtar kelimeyi aradığı, bu anahtar kelimenin en çok hangi sezonda arandığı ve an içerisinde de en çok hangi anahtarların arandığı gibi birçok kriter bulunmaktadır. Fakat ortalama bir sonuç elde edebilmek için yer aldığınız faaliyet alanlarına göre detaylı bir analiz yapmanız gerekir.

Anahtar kelime analizi gerçekleştirebilmek için bugün ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan birçok araç yer almaktadır. Örnek olarak Google tarafından daha önce ücretsiz olarak sunulan şimdi ücretli hale gelen Keyword Planner gibi araçlar kullanılabilir. Bu araç günümüzde Google Ads hesabı olan kişilerin özellikle belirli bir ödeme ile eskisine göre daha detaylı kullanabildiği araçlar arasında yer alıyor. Aslında aracın kullanımı sırasında belirli arama tahminleri açısından ücretsiz incelemeler yapma imkanı da sunuluyor.

Araç üzerinde bir harcamanız olmadan pasif bir Google Ads hesabı ile örneğin “içerik” anahtar kelimesi için arama yaptığınızda, sadece genel arama hacmini, alt ve üst sınırlarını ya da rekabet düzeyleri gibi ayrıntıları görebilirsiniz. Aktif bir Google Ads hesabında arama yaptığınızda ise anahtar kelime için aylık ortalama arama hacimleri gibi tüm ayrıntıları da görme şansınız yer alır.

Anahtar kelime araştırması için 8TAG, Ahrefs, KeywordTool.io, KWFinder ve SEMrush gibi araçlardan da yararlanabilirsiniz. Bu tip araçlarda da faaliyet alanınıza göre anahtar kelime grupları ile hangi grupta hangi aramaların daha sık yapıldığını görebilir ve bu sayede de doğru içerik planları elde edebilirsiniz. Bununla birlikte ek olarak bazı çalışmalar yapmanız da gerekir.

Kullanıcının Arama Nedenini Öğrenme

Bu başlık uluslararası SEO dünyasında “User Search Intent” olarak da bilinir. Yani bir anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği seçmiş olsanız dahi bu anahtar kelimenin kullanıcının ilgi ve amacına yönelik olması gerekir. Bu anlamda anahtar kelimeler arasında;

  • Navigational keyword düşünme evresindeki kullanıcının ürün ya da hizmet araması yaparken kullanacağı anahtardır.
  • Commercial investigation keyword alınacak ürün/hizmet için ticari araştırma yapmak açısından kullanılan anahtar kelimedir.
  • Informational keyword ürün ya da hizmet ile ilgili genel bilgiler için araştırma yapılırken kullanılan anahtar kelimedir.
  • Transactional keyword ürün ya da hizmeti satın alma kararı verildiğinde ilgili siteye ulaşmak için kullanılan anahtar kelimedir.

İyi bir içerik için önce amacı iyi bilmeli ve kullanıcının amacına göre de yukarıdaki tarzdaki anahtar kelimeler arasında seçim yapılmalıdır. Çünkü kullanıcı bilgi almak, bir yere yönlendirilmek, bir markayı tanımak veya karşılaştırma yapmak için sorgulama yapabilir. Bu konuda hedef gruplarınız için bir Buyer Persona yani temsili bir müşteri oluşturarak, doğru fikirleri elde edebilirsiniz.

  • Long Tail Anahtarın Sağladığı Gücü Görmelisiniz Long tail keywords çok uzun yıllardır daha fazla trafik için her zaman doğru bir yöntem olarak kabul edilir. Sayfanızı sıralamaya almak için rekabet içerisine soksanız dahi Google semantik incelemelerinde özellikle long tail artısının yüksek olduğu ve arama hakkında diğer aramaları da içeren kapsayıcı içerikleri ön plana çıkardığı görülmektedir. Üç veya daha fazla kelimeden oluşan, fakat arama hacmi düşük olan anahtar kelimeler long tail olarak kabul edilse de önemli bir içerik katkısı bulunur. Bu anahtarlar için de analiz yapmak istediğinizde SEO Monitor, Google arama sonuç sayfaları, Ahrefs ve Google Trends gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

2- Markalaşma Yolculuğunuzu Tamamlayın

SEO açısından markalaşma özellikle Google gözünde önemli görüldüğü için mühim kabul edilir. Çünkü Google marka araması bulunan web sayfalarını daha popüler olarak kabul eder. Birçok kullanıcının genel bir arama yerine direkt olarak marka araması yaptığını bildiği için de bu siteye ulaşmasını sağlar. Haliyle de marka adınızla sitenizi arayan bir kullanıcının sitenize dönüş oranı elbette yüksek olacaktır.

Örnek olarak Google arama çubuğuna “içerik net” yazdığınız zaman birçok arama olduğunu görebilirsiniz. Fakat kullanıcıların ne kadar araştırma yapsa da mark araması yaptığını da daha rahat görebilirsiniz. 

3- Kullanıcı Deneyimine Yüksek Önem Verin

Web sayfanız günlük ortalama 100-200 bin gibi tekil kullanıcı alan bir sayfa olsa da hem e-ticaret hem de medya platformu gibi birçok farklı sayfa çeşidinde gün içerisinde ya da farklı periyotlar ile kullanıcı gezinmelerinde bir inceleme yapmanız gerekir. Çünkü

  • Page/session değerinizin ortalama ne kadar olduğunu,
  • Bounce rate değerinizin yüksek olduğu trafik kanalını
  • Hangi kanaldan daha fazla kullanıcı aldığınızı
  • Oturum sürelerinizin ortalama ne kadar olduğunu
  • Bir gün içerisinde kaç sayfa ziyaret toplamı yakaladığınızı görmeniz gerekir.

Bu sorular ile işe başladığınızda, siteniz içerisinde sayfa veya ana sayfa iyileştirmeleri gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz. Örneğin bir e-ticaret sayfasında sıcaklık haritası incelemesi sayesinde A/B testing işlemi ile butonların konumunu, renklerini ve özellikleri ile ilgili diğer ayrıntıları test edebilirsiniz. Bu alanda birçok iyileştirme yaptığınızda da SEO performansı ve Google'da ilk sıralara yükselmeyi elde edebilirsiniz.

Bu noktada Yandex Metrika gibi bir aracın kullanılması tercih edilebilir. Hotjar kullanımı sayesinde ekran görüntüsü alabilir ya da ekran videosu almanız sayesinde de kullanıcı takibi yapabilirsiniz.

Google'da İlk Sıralara Yükselmek İçin Atılabilecek 8 Adım

4- Düzenli Performans Ölçümlerinizi Mutlaka Yapın

Düzenli performans ölçümleri için pratik bir şekilde SEMrush, Searchmetrics, Search Console, Ahrefs, Deepcrawl, SEOmonitor, Google Analytics gibi araçlar kullanılabilir. Hatta ihtiyaçlarınıza bağlı farklı araçları da kullanmayı tercih edebileceğiniz gibi bu araçlarda birçok analiz işlemi yapılabilir.

Performans ölçümünün mutlak bir şekilde her ay, yılın her çeyreğinde ve her defasında da yılsonunda yapılması ile bu süreçlerde elde edilen ilerlemeyi görmek mümkün olur. Bahsedilen bu araçların her biri için kapsamlı ve değişen rehberler Google üzerinde bulunarak kullanılabilir.

5- Site İçi SEO İşlemlerini Sorunsuz Bir Şekilde Sürdürün

Aslında tüm bu adımlar içerisinde herhangi bir yüzde ya da belirli bir miktar ile etki etmesinden çok neredeyse en önemli adım olarak site içi SEO üzerinde durulabilir. Özellikle son yıllardaki Google güncellemeleri sonrasında site iç SEO çok daha önemli bir hale gelmiştir. Bu nedenle teknik bazı noktalarda tıkanıklıklar yaşama ihtimaliniz yer alsa da en üst düzeyde SEO performansı göz önüne alınarak çalışmalar yapılmalıdır. Yine bu açıdan da belirli iç adımları takip etmemiz gerekebilir.

  • Sayfa Açılış Hızı Optimizasyonu 

SEO performansını en fazla etkileyen noktalardan birisidir. Üstelik Google sıralamasında çok büyük bir avantaj sağlar. Günümüzde Google tarafından sunulan Lighthouse ya da Pagespeed Insights gibi araçlar vasıtası ile bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca Pingdom veya GTMetrix gibi araçlar da kullanılabilir.

Bu araçlarda yaptığınız araştırmalarda sayfanızın masaüstü ya da mobil skorlarını net bir şekilde görebilirsiniz. Bu skorları %100 gibi oranlara ulaştırmak isteseniz de birçok farklı reklam çalışmaları gibi teknik noktalar nedeniyle bu orana ulaşmanız gayet zor olacaktır. Fakat araştırmada sayfanızın çok düşük bir hıza sahip olduğunu görüyorsanız da rekabet avantajı elde edebileceğiniz için özellikle mobil ve masaüstünde minimum %80 gibi skorları yakalamaya çalışmanız gerekir.

  • Tüm Meta Etiketlerini Kontrol Ederek Elden Geçirin

Bu noktada meta etiketleri olarak tüm başlık ve meta açıklamalarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Özellikle SEO çalışmalarına yeni başlayan ve halen tam olarak bilgi sahibi olmayan kişiler bu konuda bazen karışıklık yaşayabilmektedir. Bu konuda internette yaptığınız araştırmalar ile bilgilerinizi netleştirdikten sonra çalışmalarınızı sağlayabilirsiniz.

Title(başlık) ve meta description(meta açıklaması) bölümleri, organik sonuçlar için size ücretsiz bir reklam imkanı sağlar. Arama sonuç sayfaları(SERP) görüntülerinde üst sırada bulunmak istiyorsanız ve kullanıcıyı sayfanıza çekmek istiyorsanız, bu araçlar ilk etkileşim alanlarını sağlar. Bu açıdan da hem kullanıcıyı hem de ardından Google arama motorunu memnun etmek önemlidir.

Title ve meta description alanlarını kullanabilmek için öncelikle karakter sınırları üzerinde durmak gerekir. Fakat son yıllarda yapılan güncellemeler ardından masaüstü ile mobilde farklılıklar görülmektedir. Örneğin, “grip” gibi bir anahtar kelime için mobilde arama yaptığınızda yaklaşık 200 karakter gibi bir meta description alanı masaüstünde ise 160 karakter gibi bir meta description alanı fırsatı sunulduğunu görebilirsiniz. Öte yandan title alanında da farklı uzunluklar ile karşılaşabilirsiniz. Bazen mobilde ya da masaüstünde neredeyse 100 karakter civarında bir başlık kullanım alanı bulunduğunu da görmeniz mümkündür.

Son yıllardaki güncellemeler sonrasında SEO çalışmaları için bu karakter sınırları ile ilgili birçok öneri ve kullanım çeşidi ortaya çıkmaya başladı. Özellikle medya ve habercilik alanında karakter sayılarını kısa tutarak başlık oluşturma konusunda sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Genellikle başlık için 60 ile 80 ve meta açıklaması için 160 ile 230 arası karakter kullanılabilir. Özellikle sağlık sektörü için Google'da güvenilir bilgi açısından daha geniş bir kullanım alanı da gerekebilir.

Title ve meta description alanlarında özellikle anahtar kelime içerecek şekilde ve marka isminin de bulunduğu bir yapı ile yazılım yapılmalıdır. Ancak bu nokta meta etiketler açısından son adım olmamak ile birlikte akıllı etiket yani rich snippets çalışmalarına da önem vermek gerekir

  • Akıllı Etiketlerin Görevi

Günümüzde Google arama sonuç sayfalarında kullanıcıya hap bilgiler ile zengin bir sunum yapmayı amaçlıyor. Örneğin, bazı inceleme yazılarının sonuçlarında 5 üzerinden yıldızlı puanlama veya bir yemek tarifi için küçük lezzet önerileri, aradığınız ürün ile ilgili fiyatlar gibi birçok farklı akıllı etiket arama motorlarında sunuluyor.

Sitenize HTML, JSON tarzı farklı yapılar ile akıllı etiket entegresi yapmak istiyorsanız Schema.org üzerinde değişen kategoriler ve alanlar bulabilirsiniz. Aslında Google belirli bir süre sonrasında sitenizi artık iyice tanımaya başlıyor. Ancak siz akıllı etiket çalışmaları yapmanız ile birlikte semantik işaretleme gerçekleştirdiğiniz için Google'a pratik bir yöntem sağlıyorsunuz. Hatta bu etiketleri de Google tarafından sunulan Yapısal Veri Test Aracı üzerinde test etme şansınız yer alıyor.

6- Site Dışı SEO Çalışmalarını Sorunsuz Bir Şekilde Sürdürün

Site içi SEO çok önemli bir adım olmak ile birlikte birçok sayfa sahibinin yanlış bir şekilde yürüttüğü site dışı SEO çalışmaları üzerinde de durmanız gerekir. Birçok kullanıcı site dışı SEO için direkt olarak backlink alma gibi fikirlere sahip olsa da bu çok yanlış bir algı oluşturmaktadır. Çünkü site dışı SEO sadece backlink almak olarak görülemez. Ancak elbette backlink SEO açısından önemli bir etki sağlar.

Günümüzde satın alma davranışları açısından kullanıcı yorumları çok önemli bir noktada yer aldığı için marka imajını doğru yönetmek önemli olduğundan dolayı özellikle ABD'de popüler bir yere sahip olan My Business ve yerel SEO noktasında da ayrıntılara değinmeniz gerekecektir.

Ülkemizde site dışı SEO için link alışverişi çok yoğun ve ücretli bir şekilde yapılıyor. Hatta bazı webmaster forumları ve birçok serbest platformda ücretli link satın alabileceğiniz kaynaklar yer alıyor. Bu kaynaklar arasında elbette faydalı noktalar yer alsa da Google ücretli link satın almak yerine doğal backlink ile daha iyi bir sonuç elde edildiğini belirtmektedir. Fakat günümüzde hala adetli backlink paketleri satışı yapılmakta ve bu iş ticari olarak da yürütülmektedir. Ancak sadece birkaç dakikalık bir analiz yaptıktan sonra link alabileceğiniz siteleri değerlendirebilirsiniz ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • Öncelikle link alacağınız site için Ahrefs performans değerlendirmesi yapabilirsiniz. Link alacağınız site için tahminen trafiğin ne kadar gelişeceğini, sıralamada bulunduğu bu kelime ile nasıl bir gelişim elde ettiğini ve backlink gelişiminin nasıl olduğunu size gösterebilir. Link aldığınız sitenin adresini araç üzerinde yazdığınızda, bu gelişimleri çok yüksek doğruluk oranlarıyla görebilirsiniz.
  • Searchmetrics aracı üzerinde SEO visibility skoru kontrolü gerçekleştirilerek, özellikle ücretsiz üyelikte son 6 ay içerisindeki Google güncelleme noktasındaki artış ve düşüşleri ve genel görünürlük değerlerini görebilirsiniz.

7- Gelişen Teknoloji Ve Platformları Önemseyin

Google'da ürün, hizmet ya da bilgi araştırması için kullanıcılar öncelikle Google search konsolunu kullansa da aslında Google aramalar için Google News trafik ya da Google Discover gibi birçok farklı platform sunmaktadır. Hatta AMP(hızlandırılmış mobil sayfalar) ya da PWA(progressive web apps) gibi teknolojiler de medya ve haber sitelerinde ve duyurular gibi noktalarda size yeni kullanıcılar sağlayabilir.

8- En Güncel SEO Kaynaklarından Habersiz Kalmayın

Attığınız tüm bu adımlar ile birlikte SEO çalışmaları için hem Google'ın hem de diğer arama motorlarının sürekli bir şekilde güncellemeler getirdiğini unutmamanız gerekir. SEO konusunda güncel noktaları takip ederek ve yeni kaynakları inceleyerek, sürekli bir şekilde bilgi sahibi olduğunuzda da SEO için çalışmalarınızı düzenleyebilirsiniz.

Örnek olarak Moz Blog üzerinde dünyanın en ünlü SEO uzmanları farklı ve yeni içerikler yayınlar. Ülkemizde sizin için sunduğumuz İçerik.Net Blog sayfamız sayesinde de SEO ve içerik çalışmaları hakkında en güncel ve faydalı bilgileri bulmanız mümkündür.

Önceki YazıOrganik Tıklanma Oranlarınızı Artırmanın…
Sonraki YazıE-Ticarette Satış Ve Trafik Artışı İçin …
Yorumlar (0)

Henüz bu konuya yorum yapılmadı, ilk yorum yapan siz olun.

Yorumunuzu Paylaşın