Web Sitesi Seo Ayarları Nasıl Yapılır?
Arama motoru ve site trafiği takibinde kontrolün %90’ını Google’ın elinde tuttuğu düşünüldüğünde bir web sitesi için en önemli hedef Google’da bir numaraya yükselmektir. Yani hedef müşteri kitlesine ulaşmanın yolu Google’da ilk sıralarda yer almaktan geçiyor. Bu aşamada da Seo devreye giriyor.Seo çalışmaları ve geliştirilen stratejilerle web sitesini arama motorlarında üst sıralara çıkarmak ve web site itibarını artırmak için Seo ayarlarını doğru yapmak gerekir. Web sitesi seo ayarları yapmanın en doğru yollarının neler olduğuna bakara seo ayarları nasıl yapılır görelim.
1- Google Analytics eklemek
Google Analytics Google’ın ücretsiz site istatistik yazılım hizmeti olup web sitesi ile ilgili istatistiklere ulaşmayı sağlar. Her sayfaya Google Analytics’i ekleyerek ziyaretçi sayısını, sayfa görüntüleme sayısını veya çok daha fazlasını görebilirsiniz. Kullanıcıları detaylı tanımak istiyorsanız mutlaka Google Analytics’i web sitesinin her sayfasına eklemelisiniz.
Goal Tracking özelliğini kullanarak ta sitenin arama motorlarındaki değerini artırmak mümkündür.
2- Meta bilgileri arama motorları için çok önemlidir
Web sitesinin html kodlarına meta bilgilerinin eklenmesi arama motorları için çok önemlidir. Bu bilgiler ziyaretçilere site ile ilgili ön bilgi ve açıklamalar sunduğundan aranan anahtar kelimeler doğrultusunda web sitesine girişi hızlandırır. Site seo ayarları için meta bilgilerini web sitesinde her sayfanın html kodlarına eklemek hem seo bakımından hem de Google’ın sitedeki sayfaları birbirinden ayırt etmesi bakımından önemlidir. Bu arada içerik tekrarı yapılmamalı, meta bilgileri girilirken boşluklar dahi 160 karakter aşılmamalıdır.
3- Her sayfaya başlık eklenmeli
Sayfa içeriğinin arama motorlarında saptanmasını sağlayan en önemli faktör sayfa başlığıdır. Anahtar kelimelerden oluşan bir başlık Google’da sayfa değerini artıracak ve seo bakımından önemli dönüşler alınmasını sağlayacaktır. Başlık ne çok uzun ne de çok kısa olmamalı, 60 karakteri geçmeyen başlıklar kullanılmalıdır.
4- Html kodlarının kullanımı seo için önemlidir
Html tagları <h1>, <h2>, <h3> ve <h4> şeklinde devam eder. Özellikle önemli başlıklarda html taglarının kullanılması tarayıcıda içeriğin düzgün görünmesini sağlayacağından çok önemlidir. Önem sırasına göre taglar <h1>, <h2>, <h3> , <h4> şeklinde kullanılmalı, ana başlık ve alt başlıklar kullanılarak içeriğe ulaşım çok daha hızlı sağlanmalıdır. Hiyerarşik yapıya uygun bir html kodlamasının yapılması web sitesi seo ayarlarında önemli yer teşkil eder.
5- Html kodlarındaki fazlalıklar içeriğin taranmasını zorlaştırır
Bazı web sitelerinde html kodlarına javascript ve CSS satırlarının direkt olarak yazıldığı görülüyor. Oysa bu durum Google’ın sitenin özgün içeriğini taramasını ve saptamasını zorlaştırmaktadır. Yani html kodlarındaki fazlalık Google’ın site içeriğini kaydetmesini zorlaştıracağından seo bakımından düzenleme gerektirir. Bunun için javascript ve CSS dosyaları html yapısına tek satırla eklenmelidir.
6- Site içeriği özgün olmalıdır
Seo çalışmalarında özgünlük en önemli kriterlerden biridir. Kopya içerikler Google tarafından içerik tekrarı olarak değerlendirildiğinden kopya içerikli web sitesi Google algoritması tarafından tespit edilerek kum havuzuna içerik hırsızı olarak kaydedilir. Sonuçta da web sitesi Google tarafından gösterilmek istenmez. Başka bir siteden kopyala yapıştır diyerek işin kolayına kaçmaktansa özgün içerikler üretilmeli ve Google’da ilk sayfalarda yer almak için özgün metinlerle web sitesinin daha fazla ziyaretçi alması sağlanmalıdır. Çünkü kimse başka bir yerde rastladığı bir içeriği tekrar okumak istemez. Bu da siteden hemen çıkmaya neden olabilir.
7- Her sayfaya footer linkleri eklemek
Google’ın web sitesinin bağlantı yollarını tespit etmesini kolaylaştıran footer linkleri her sayfanın en altına footer bölümü eklenerek yapılır. Böylece ana menü en basit hali ile metin linki şeklinde bu bölüme yerleştirilmiş olur. Flash ya da grafik tasarım şeklinde ana menü linki yapmanın Google tarafından standart bağlantı şeklinde algılandığı unutulmamalı, her sayfaya footer linki ekleyerek Seo bakımından siteye ulaşımın daha kolay sağlandığı unutulmamalıdır.
8- Siteye blog eklemek
Seo çalışmaları yapıldıktan sonra siteye blog ekleyerek ziyaretçi sayısı artırılabilir. Bloglar hedef müşteri kitlesini yakalamada önemli rol oynar. Özgün içerikli bir blogla web sitesi seo puanı yükseltilebilir ve blogdaki içerikler potansiyel müşteriler tarafından başka sitelerde kullanıldığında web sitesinin pagerank’i ve Google’daki değeri artırılabilir.
Yorumlar (4)
Yorumunuzu Paylaşın
Bayram
8 Temmuz 2018 15:58 tarihinde gönderildi.Guzel bir paylaşım tesekkurler
Emirhan
9 Ocak 2019 17:33 tarihinde gönderildi.Merhabalar sitemizde Sizin Paylaşımınıza Göre Düzenledim Harika Bir Yükseliş Gördüm. Teşekkür Ederiz, Bu Bilgi İçerikli Yazınız İçin..
Yavuz
7 Haziran 2020 20:23 tarihinde gönderildi.Hello
Murat T.
21 Temmuz 2020 02:45 tarihinde gönderildi.Merhaba benim bir web sitem var fakat Google analiz den yararlanamiyorum çünkü kodumu aldım lakin tema ayarlarına kodu yapistiramiyorim nedenini ise sitemin worldpresse uygun olmadigi olarak düşündüm yardim edebilecek olan var mı acaba